Nije bilo incidenata u kojma je otvorena vatra sa grčke strane, tvrdi Petsas

Nije bilo incidenata u kojma je otvorena vatra sa grčke strane, tvrdi Petsas

Povodom objavljivanja teksta u Der Spiegelu, portparol grčke Vlade je dao izjavu.

„Neosporna je činjenica da su tokom nedavne krize na kopnenoj granici između Grčke i Turske početkom marta 2020. godine turska Vlada i tamošnje vlasti koristile migrante i izbeglice u svojoj zemlji kao zalog u propagandnom događaju „napravljenom za televiziju“ i usmerenom protiv Grčke.

U stvari, s krajnjom ravnodušnošću prema životima, dobrobiti i dostojanstvu tih migranata i izbeglica, turske vlasti su ih na žalost koristile kao ‘ljudsko oružje’ da bi potkopale integritet grčke granice. Postoje neosporni dokazi da su turske vlasti to učinile, od ustupanja prevoznih sredstava migrantima i izbeglicama, turske specijalne jedinice koja je koristila bacače za izbacivanje punjenja suzavca prema grčkoj strani granice.

Početkom marta nisu dostavljeni dokazi koji bi pokazali da su akcije grčkih bezbednosnih snaga rezultirale gubitkom života. U stvari, grčke vlasti su ove optužbe odmah demantovale: „Turska strana stvara i širi lažne vesti uperene protiv Grčke. Danas su napravili još jednu takvu neistinitu vest, u kojoj se govori o povređenim migrantima i jednim mrtvim koji je navodno nastradao kada je grpka strana otvorila vatru. Kategorički to demantujem. Lažne vesti se neprestano šire, i dok su do sada govorili o povređenima, sada govore o jednom mrtvom. Ponavljam još jednom svoj prethodni demant: nije bilo takvog incidenta u kojoj bi grčke vlasti otvorile vatru“, portparol grčke vlade @SteliosPetsas 4. marta 2020. godine.

Danas nisu podneseni novi dokazi. Pa zašto se sve ovo ponavlja dva meseca kasnije?

Vođenje ovakvih kampanja nije ništa novo za Tursku. Srećom, međunarodna zajednica razumije puni opseg turskih metoda i prakse.

To je praksa koju su osudili predsednici Komisije, Saveta i Parlamenta EU 3. marta 2020. godine, kada su zajedno sa premijerom Kyriakosom Mitsotakisom, na Evrosu, izvršili inspekciju turske agresije na terenu, na evropskoj granici sa Turskom.

Kao suverena država, Grčka ima pravo da štiti svoje granice od bilo kakvog napada i kršenja. To su učinili u martu 2020., kada su grčke policijske i vojne snage optužene da su koristile ne-smrtonosna sredstva kako bi odvratile one koji pokušavaju da ilegalno uđu u Grčku. Grčke snage izvršavale su svoju misiju sa apsolutnim uspehom i u potpunosti u skladu sa naređenjima.“/ Ibna