NaslovnicaAlo.rsNIJE ŽIVOT ŠVAJCARSKA! Srbin otkrio gorku istinu koju mnogi ćute: Bolje stan...

NIJE ŽIVOT ŠVAJCARSKA! Srbin otkrio gorku istinu koju mnogi ćute: Bolje stan u Srbiji ili Bosni…

Objavljeno:

Kako je objasnio jedan sagovornik koji godinama živi i radi u Švajcarskoj, stanovi u ovoj zemlji poznatoj po Alpima, čokoladi i satovima su preskupi i gotovo je nemoguće da ih priušte naši ljudi sa prosečnim primanjima.

On navodi da se “jedan četvorosobni stan u dobrom stanju kreće oko 1.200.000 do 1.500.000 franaka”, a proces otplate kredita i kupovine je dosta komplikovaniji nego kod nas.

– Prilikom kupovine, ti moraš da daš odmah učešće 20 odsto, a ostatak banka. I, naravno, posle ti ne plaćaš kredit na mesečnom nivou nego kamatu na tih 800.000-900.000 franaka, dok dug ostaje i reducira se otprilike svakih 10 godina – rekao je.

– U proseku jednoj familiji treba 120 godina da otplati stan, znači tri kolena. I kad ti naši počnu da pričaju da imaju stan u inostranstvu, pitaj ih koliko su dužni – šaljivo kaže on.

Objasnio je i funkcionisanje otplate kredita za stan, reduciranje kamate, odnosno postojanje takozvane treće kase.

– Što se tiče samog reduciranja cene pored kamate koju plaćaš na mesečnom nivou, možeš da uplaćuješ u takozvanu treću kasu (3. Säule) iznos od 6.000 franaka na godišnjem nivou (što sve zavisi od banke, ali maksimalan iznos koji možeš uplatiti je 7.200) i oni to posle 10 godina uzimaju i smanjuju ti dug, a samim tim, kad se smanji dug, smanji se i kamata.

Dakle, uplaćivanje u tu treću kasu dobrovoljno da bi se smanjio bruto iznos zarade kako bi se se smanjio i porez na zaradi koji je Švajcarskoj i najbitniji. Novac iz te treće kase možeš da podigneš kada napuštaš Švajcarsku ili da ga ostaviš pa da ti kroz penziju obračunaju.

“Bolje dva stana u Srbiji ili BIH”

Poznato je da gastarbajteri posle višegodišnjeg boravka preko kupuju jednu ili više nekretnina u Srbiji, bilo za lični boravak ili izdavanja radi, a tako razmišlja i sagovornik koji bi radije kupio dva stana u Srbiji ili čak Bosni i Hercegovini.

– Za tih 20 odsto učešća, bolje kupiti dva stana u Srbiji ili BIH i imati lepo svoje, a svakako plaćaš mesečno ovako ili onako – zaključuje on.

Kirija za četvorosoban stan u Švajcarskoj oko 2.200-2.600 franaka

Švajcarska važi za zemlju sa najboljim životnim standardom i plate su među najvišim u svetu. U skladu s tim su i kirije, koje, kao i kod nas, zavise od dela grada.

– Prosečna kirija za četvorosoban stan u novijoj gradnji se kreće oko 2.200-2.600 franaka. Luksuzniji su od 3.000 pa naviše – rekao je sagovornik.

(blic)

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave

PRVO ZATEKLI TRAGOVE, A ONDA DIVLJU ZVER U DVORIŠTU: “Bio je zgranut kada ga je video, uplašio se da će zaklati psa” (VIDEO)

U sred popodneva, u blačkom selu Sibnica, koje uopšte nije planinski kraj, šetala je...

DNEVNI HOROSKOP ZA 1. DECEMBAR 2023. GODINE: Evo šta današnji dan donosi horoskopskim znacima, neke očekuje avantura, druge novac

Ovo je dnevni horoskop za 1. decembar 2023. godine, otkrijte šta očekuje vaš horoskopski...