Nikakvo agresivno ponašanje neće ostati bez odgovora, naglasio grčki premijer

Nikakvo agresivno ponašanje neće ostati bez odgovora, naglasio grčki premijer

Mitsotakis je posetio kamp ELDIK, poslednju stanicu svoje dvodnevne zvanične posete Kipru

Nijedno agresivno ponašanje neće ostati bez odgovora, naglasio je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis, napominjući da “mi uvek težimo ka miru, ali takođe štitimo svoja suverena prava prema međunarodnom pravu”. Govoreći u kampu ELDYK, poslednjoj stanici svoje dvodnevne zvanične posete Kipru, grčki premijer je rekao da živimo u burnom periodu, punom izazova za bezbednost i nestabilnosti za širi region i dodao:

„Naša poruka onima koji osporavaju suverenitet Grčke i Kipra je čvrsta, jasna i iskrena: nijedno agresivno ponašanje neće ostati bez odgovora. Uvek težimo ka miru i pomirenju. Međutim, mi takođe štitimo svoja suverena prava prema međunarodnom pravu. I – dozvolite mi da naglasim to – nismo sami“. Kako je rekao, „mi imamo sve države članice Evropske unije, koje su u praksi izrazile svoju podršku, na našoj strani. One su već poslale prvi jasan signal da će za kršenje međunarodnog prava i ilegalno bušenje u kiparskoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni i primorskom pojasu biti plaćena cena, i da će se negativno odraziti na evro-turske odnose. To nije samo Evropa. Naše dve zemlje, Grčka i Kipar, izgradile su veoma snažne veze širom regiona. Ipak, uprkos njihovim retoričkim napadima i preteranim postupcima, ilegalne akcije na kraju izoluju i slabe Tursku“, nastavio je on.

Grčki premijer je rekao da „moje prisustvo na Kipru i kampu ELDYK označava jasnu podršku Grčke za apsolutno pravo Republike Kipar da eksploatiše sve prirodne resurse u svojoj Ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, što proizilazi iz samog međunarodnog prava“.

“Atina je bila, ostala je i ostaće čvrsto na strani Nikozije i njenih napora da reši kiparski problem”, dodao je grčki premijer. Mitsotakis je rekao da bi reunifikacija ostrva trebala da se uradi na osnovu rezolucija UN-a, bez garantora trećih strana, bez okupacionih trupa na teritoriji suverene, nezavisne, evropske zemlje. „Za rešenje koje će doneti prosperitet i koristi celom kiparskom narodu, kiparskim Grcima i kiparskim Turcima“, rekao je.

Obraćajući se oficirima i vojnicima ELDYK-a, premijer je rekao da „stigavši do ovog logora, čovek shvata da priča zapisana u knjigama i utisnuta u sećanja onih koji su je živeli ostaje živa. Prisutna je i podseća na naš dug da odajemo počast herojima. Da branimo ono što je ispravno. I da ostanemo vredni”.

„Vidim vaša lica i osećam ponos zbog Helenskih snaga na Kipru. I želim da vam prenesem zahvalnost svih Grka što ste odlučili da budete ovde, da služite svojoj zemlji i bratskom Kipru. Vi ste opipljivi dokaz solidarnosti dveju zemalja i naše zajedničke obaveze da stalno tražimo stabilnost na ostrvu. Siguran sam da svakodnevno obavljate svoj težak, ali sjajan posao, s visokim osećajem nacionalne svesti. Uveravam vas da vam je zemlja to priznala. Gospodine Komandante, ne zaboravljamo smrt pripadnika ELDIK-a. Poštujemo sećanje na njih i inspirisani smo njihovim junaštvom i samopožrtvovanjem“, dodao je Mitsotakis.

Štaviše, kao što je ranije navedeno u izjavi Press službe Generalnog sekretarijata premijera, premijer je ranije posetio grčke i kiparske vojnike. Prvo stajalište bilo je Grobovi zatvorenika, gde su ga dočekali borac EOKA Dimos Vrionides i rodbina Evagorasa Pallikaridesa. Tamo je obišao ćelije poginulih boraca EOKA-e, sobu za vešanje i položio venac na grobove boraca.

Nakon toga, premijer, u pratnji ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa i ministra energetike Kostisa Hatzidakisa, obišao je spomenik Macedonitissa, lokaciju grobnica onih koji su pali tokom invazije 1974. Na tom mestu je takođe avion „Noratlas“, sličan onom koji je oboren tokom operacije „Pobeda“ ./ ibna