Niko ne može biti iznad zakona, pa ni crkva

Niko ne može biti iznad zakona, pa ni crkva

“Zakon i Ustav u Crnoj Gori su jednaki za sve, a ni jedan građanin ne može da postupi suprotno zakonu, niko u ovoj zemlji, pa čak ni crkva ne može to da uradi, kaže crnogorski premijer,  Duško Marković o verskim objektima na Rumiji i Prevlaci Miholjskoj.

“Ne postoji građanin koji može postupati suprotno zakonu i proceduri. Niko u ovoj zemlji to ne može učiniti, čak i ako je to crkva. To je moj stav. Vlada će postupati po zakonu, koji je jednak za sve – za premijera Duška Markovića i za sve ostale u ovoj zemlji”, rekao je Marković.

Premijer Crne Gore, međutim, nije odgovorio na pitanje da li će i kada objekti u Rumiji i Prevlaci Miholjska biti srušeni. Crnogorski funkcioneri kažu da verski objekti na Rumiji i Prevlaci Miholjskoj nemaju važeću dokumentaciju i moraju biti srušeni. Pravoslavna crkva je tražila više vremena za kompletiranje dokumentacije o krstionici na moru, na Prevlaci Miholjskoj.

Nedavno je policija pokušala da obezbedi pristup mestu timovima za rušenje, ali su se građani i opozicioni lideri okupili ispred krstionice i sprečili akciju. Policajci su bili na lokaciji nekoliko sati i zatim se povukli.

Uprava policije je saopštila da se policija povukla iz pružanja pomoći građevinskom inspektoru, “jer se procenjuje da će pomoć biti neadekvatna i da je, zbog položaja velikog broja građana okupljenih na malom prostoru, bilo moguće da neki od njih njih će pasti sa krstionica i mosta”.

Nekoliko dana nakon događaja, pravni zastupnik crkve, advokat Dejan Vukšić, podneo je krivičnu prijavu protiv “neimenovanog službenika iz Uprave policije” kancelariji tužioca u Kotoru a u vezi sa dolaskom policijskih službenika na Miholjsku PRevlaku.

U obrazloženju prijave navodi se da ponašanje policije, koja je iz nepoznatih razloga opkolila crkvenu imovinu, sadrži elemente krivičnog dela. Vukšić napominje da je policijska akcija prekršila prava građana koji su prisustvovali verskoj ceremoniji.