Nikos Anastasiades u zvaničnoj poseti Svetoj stolici

Nikos Anastasiades u zvaničnoj poseti Svetoj stolici

Papa Franjo prihvatio je poziv predsednika Republike Kipar da poseti ovu zemlju, koji je danas uputio kiparski predsednik Nicos Anastasiades, tokom službene posete Svetoj stolici i biće organizovan sledeće godine.

U pratnji supruge, Andri Anastasiades, kao i članova kiparske delegacije, u koju su bili ambasador Republike Kipar pri Svetoj stolici George Poullides, ministar energije, trgovine i industrije Iiorgos Lakkotripis, portparol vlade Prodromos Prodromou i vladino osoblje, predsednik Anastasiades stigao je ujutro u Vatikan, gde su i zvanično primljeni.

Usledio je privatni sastanak sa papom Franjom, a potom je Papa primio članove kiparske delegacije u prisustvu predsednika Anastasijadesa.

Na kraju sastanka, predsednik i Papa razmenili su prigodne poklone. Predsednik Republike poklonio je papi Franji srebrni „Kapnistomerecha“ (set kadionice i stalka) kao i kopiju knjige „Multi-religijski Kipar“. Papa Franjo poklonio je predsedniku Anastasiadesu kopiju bakarne ploče na kojoj je ugravirana slika bazilike sv. Petra iz 1545. godine, i cirkularno pismo o zaštiti životne sredine.

Kasnije se predsednik Republike sastao sa premijerom Svete Stolice kardinalom, Pietrom Parolinom, a potom sa sekretarom za odnose sa državama (ministrom spoljnih poslova) nadbiskupom Svete Stolice, Polom Richardom Gallagherom.

U svom obraćanju nakon posete Svetoj stolici, predsednik Republike Kipar je rekao: „Moja službena poseta Vatikanu je upravo završena. Tokom posete, prvi sastanak je bio sa papom Franjom, poseta koja je bila veoma produktivna, ali i posebno važna u smislu da smo imali priliku da objasnimo inicijative koje Generalni sekretar UN preduzima, a takođe i dosadašnje napore za rešenje kiparskog problema. Pored toga razgovarali smo o mnogim međunarodnim problemima sa kojima se svet suočava, poput borbe protiv ropstva, klimatskih promena, izbegličkog problema, sukoba širom sveta i naročito sukoba u bliski istok.

Papa nije samo slušao sa posebnim zanimanjem, već je svestan i razume poteškoće koje su prouzrokovane kao posledica invazije i okupacije, kao i druge nezakonite akcije Turske.

U isto vreme, imao sam priliku da pozovem papu da poseti Kipar, što je prihvatio sa velikim zadovoljstvom. Poseta će biti organizovana sledeće godine, što slučajno obeležava šezdesetu godišnjicu Republike Kipar i deset godina od poslednje posete pape Benedikta Kipru.

Prihvatanje poziva pruža nam veliko zadovoljstvo jer je prisustvo vođe poput Pape, sa vizijom koja je posebno moderna u pogledu svih problema sa kojima se suočavaju čovečanstvo i uopšte ljudska bića, izuzetno važno, uzimajući u obzir i napor kroz međureligijski dijalog za postizanje mira i stabilnosti na međunarodnom nivou.

Naknadno sam imao priliku da se sastanem sa premijerom i ministrom spoljnih poslova Vatikana sa kojima sam detaljno analizirao probleme sa kojima se susrećemo u vezi sa rešavanjem problema Kipra, kao i napore generalnog sekretara UN-a, ponavljajući našu odlučnost da učestvujemo na tripartitnom sastanku 25. novembra u Berlinu i da rešimo da konačno postignemo nešto što će omogućiti nastavak dijaloga gde smo ga prekunuli u  Crans Montani.

Sa premijerom i ministrom spoljnih poslova, razgovori su se proširili, naravno, ne samo na kiparski problem, već i na izbegličko pitanje i na različita pitanja o kojima je sigurno razgovarano i sa njegovom svetošću papom Franjom. “/ Ibna