Nikos Christodoulides na sastanku Saveta za spoljne poslove EU

Nikos Christodoulides na sastanku Saveta za spoljne poslove EU

Ministar inostranih poslova Republike Kipar Nikos Christodoulides boravi u Briselu kako bi učestvovao u Savetu za spoljne poslove Evropske unije, koji će biti održan u ponedeljak, 17. februara.

Na početku rada Saveta, visoki predstavnik za zajedničku spoljnu i bezbednosnu politiku Josep Borrell, upoznaće učesnike sa najnovijim dešavanjima u aktuelnim spoljnopolitičkim pitanjima.

Ministri spoljnih poslova razmijeniće mišljenja o situaciji u Libiji, naglašavajući potrebu za jačanjem uloge EU u ovoj zemlji, dok će Josep Borrell podneti izveštaj o rezultatu sastanka Berlinske inicijative o Libiji, koji je održan u Minhenu u nedelju.

Oni će takođe oceniti odnose između EU i Afrike kao deo procesa oblikovanja strateških prioriteta Unije s obzirom na predstojeći Ministarski sastanak i samit šefova država i vlada EU – Afrička unija.

U okviru radnog ručka, ministri spoljnih poslova razmijeniće mišljenja s indijskim ministrom vanjskih poslova Subrahmaniamom Jaishankarom, fokusirajući se na spoljnu politiku, regionalnu bezbednost, klimatske promene i trgovinu, uoči samita EU-Indije u Briselu u martu.

Na marginama rada Saveta, Nikos Christodoulides učestvovaće ranije na neformalnom radnom doručku, organizovanom na inicijativu italijanskog ministra spoljnih poslova, u prisustvu albanskog ministra spoljnih poslova, dok će takođe prisustvovati večeri u ponedeljak uveče, zajedno sa manjim brojem ministara spoljnih poslova država članica Unije, čiji je domaćin bio Josep Borrell.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias takođe će biti u Briselu i trebalo bi da se sastane sa svojim estonskim kolegom Urmasom Reinsaluom, nestalnim članom Saveta bezbednosti UN-a, za period 2020-21./ibna