Nikos Dendias u zvaničnoj poseti Bugarskoj

Nikos Dendias u zvaničnoj poseti Bugarskoj

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Dendias boravi danas, 11. septembra, u zvaničnoj poseti Sofiji, gde će imati niz kontakata sa političkim i državnim rukovodstvom zemlje.

Dendias se već sastao sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovom. Nakon toga imaće privatni sastanak sa svojom bugarskom koleginicom Ekaterinom Zaharijevom, nakon čega će uslediti prošireni sastanak dveju delegacija. Dvoje ministara će nakon završetka sastanka održati zajedničku konferenciju za štampu.

Ekaterina Zaharijeva i Nikos Dendias takođe će prisustvovati radnom ručku nakon zajedničkih izjava.

Bugarska i Grčka su strateški partneri, a 2020. godine biće znak 140 godina diplomatskih odnosa dveju zemalja.

Grčka je među pet najvažnijih investitora u Bugarskoj. U prvom kvartalu 2019. trgovinska razmena između dve zemlje povećana je za 6,8%, u poređenju sa istim periodom prošle godine i dostigla 817,1 milion EUR.

Na dnevnom redu razgovora biće uključeno jačanje bilateralnih odnosa, zajedničke akcije dveju zemalja, jačanje i proširenje saradnje koju je Nikos Kotzias pokrenuo na Balkanu, evro-turski odnosi, promene u Evropskoj uniji, pitanja energetike, kao i kao problem migranata, pošto bugarski ministar unutrašnjih poslova Marinov, u svojim izjavama, Grčku odgovornom za njenu politiku po tom pitanju.

Nikos Dendias takođe će se popodne sastati sa bugarskim predsednikom Rumenom Radevim.

Konačno, grčki ministar spoljnih poslova sastaće se sa predstavnicima Helenskog poslovnog saveta u Bugarskoj (HBCB) ./ ibna