Nikos Kotzias preduzima međunarodnu inicijativu za Balkan

Nikos Kotzias preduzima međunarodnu inicijativu za Balkan

Bivši grčki ministar spoljnih poslova, Nikos Kotzias, preduzima međunarodnu inicijativu u vezi situacije na Zapadnom Balkanu, nakon odluke Evropskog Saveta da odloži određivanje datuma za pregovore o članstvu u EU za Albaniju i Severnu Makedoniju.

Bivši ministar se sastao sa slovačkim premijerom, Miroslavom Lajčakom, i bivšim bugarskim ministrom spoljnih poslova, Danielom Mitovim. Telefonom je razgovarao sa bugarskom ministarkom spoljnih poslova, Ekaterinom Zaharijevom, mađarskim Péterom Szijjártóm, Severne Makedonije, Nikolom Dimitrovim, te bivšim ministrima spoljnih poslova Albanije, Ditmirom Bushatijem, i Austrije, Karin Kneissl.

Balkan je trenutno okružena lukom nestabilnosti koji formiraju Ukrajina na severu, Turska i Sirija na Bliskom Istoku, Severna Afrika sa Libijom i Španija sa Katalonijom, a u kojima postoji veliki rizik od izbijanja sukoba sa nepredvidivim posledicama. Neaktivnost EU i grčka apatija prema dešavanjima u regionu dalje samo povećavaju rizik.

Imajući veliko znanje o regionu te geoploitičkim i georstrateškim balansima, Nikos Kotzias preduzeo je inicijativu da razmeni mišljenja sa sadašnjim i bivšim ministrima spoljnih poslova u regionu, aktivirajući mehanizme pritiska na institucionalnom i diplomatskom nivou kako bi odgovorio na loše odluke EU.

U centru razgovora je Zapadni Balkan, ali se proširuje na situaciju  u regionu. S jedne strane, politička kriza u Severnoj Makedoniji, nakon veta Emanuela Macrona, prouzrokovala je probleme u dve države članice EU, Grčkoj i Bugarskoj. Dve zemlje, koje  su sa Severnom Makedonijom postigle određene sporazume kako bi rešili hronične nesuglasice, mogle bi se suočiti sa nacionalističkim partijama kao što je VMRO-DPMNE, koja se surotstavlja sporazumima koje je potpisao Zoran Zaev, stavljajući region u krizu.

S druge strane, nepouzdan stav EU prema državama koje čekaju na vratima Unije, kako se pokazalo u slučaju Albanije i Severne Makedonije, daju priliku zemljama kao što su Rusija i Turska da pojačaju uticaj u regionu, kreirajući džepove protiv ideala EU i njenih vrednosti. Kako Srbija i Kosovo stvarno mogu biti uverene u namere EU da želi da pomogne u rešavanju njihovih međusobnih pitanja? Kako Bosna i Hercegovina može izbeći da postane novo žarište nacionalnih konfrontacija?

U ovom kontekstu, koordinacija akcije bivših i sadašnjih ministara spoljnih poslova je ocenjena neophodnom od strane Nikosa Kotziasa i njegovih sagovornika. Naredni koraci, prema informacijama kojima raspolaže IBNA, biće zajedničko pismo EU i građanima, koje će ukazati na zabrinutosti u EU politici, dok će se u pozadini kretati prema stabilnosti i bezbednsoti na Balkanu i EU./ibna