Nikozija najavila osam novih bušotina u naredna 24 meseca

Nikozija najavila osam novih bušotina u naredna 24 meseca

Nikozija je objavila da planira da izvrši osam bušenja u naredne dve godine, u okviru svoje Ekskluzivne ekonomske zone. Prema onome što je rekao ministar energetike, Giorgos Lakkotropis,radiće se na šest istražnih i dve potvrdne bušotine.

„Aktivnosti na EEZ na Kipru se nastavljaju. Za naredna 24 mjeseca planirano je osam bušenja. Šest istraživačkih i dva potvrdna“, rekao je on tokom predstavljanja rada Ministarstva energetike, trgovine i industrije za period od marta 2018. do aprila 2019. godine.

Lakkotropis nije želeo da pomene tačno gde će se bušenje odvijati, ali je rekao da su ciljevi već identifikovani i da se obrađuju, ističući da planiranje treba da počne do kraja ove ili početkom 2020. godine.

On je takođe rekao da se ponovo razmatraju mogućnosti eksploatacije.

Vlada Kipra je u završnoj fazi izdavanja dozvole za rad na polju 7.

Ministar energetike je, kada je procenjivao rad koji je obavljen indirektno, potvrdio da je konzorcijum koji upravlja predmetnim depozitom, postigao dogovor o deonicama.

On nije želeo da bude precizniji u pogledu novih uslova, rekavši da je sporazum o tom pitanju komplikovan i da će biti objavljen nakon što predsednik Republike bude informisan u narednim danima./ibna