Nikozija odbacila Erdoganove tvrdnje rekavši da je Turska ta koja preti miru

Nikozija odbacila Erdoganove tvrdnje rekavši da je Turska ta koja preti miru

Nikozija je kategorički odbacila tvrdnje turskog predsednika Tayyipa Recepa Erdogana da Republika Kipar ne priznaje prava kiparskih Turaka i da preti miru, naglašavajući da ako neko preti miru, to je Turska.

Portparol kiparske vlade Prodromos Prodromou rekao je u subotu da je turski predsednik Erdogan u intervjuu Reutersu pokušao stvoriti utisak da njegova zemlja traži rešenja u skladu sa zakonom. Međutim, ono što mu je potpuno nedostajalo u argumentaciji bilo je međunarodno pravo, rekao je Prodromou.

“Mi kategorički odbacujemo njegovu neosnovanu tvrdnju da Republika Kipar ne priznaje prava kiparskih Turaka i zakon, i da” preti miru “. Ako bilo ko preti miru, to je Turska koja interveniše državnim istraživačkim i brodovima za bušenje, praćenim ratnim brodovima, u Ekskluzivnoj Ekonomskoj Zoni (EEZ) ili čak u teritorijalnim vodama Republike Kipar“, rekao je Prodromou.

Napomenuo je da činjenica da Republika Kipar deluje u skladu sa međunarodnim pravom, koje turski predsednik izgleda nije mogao da razume, takođe je vidljiva iz jasnih stavova i EU i SAD, Rusije i međunarodne zajednice uopšte koji podržavaju kiparska suverena prava protiv ilegalnih intervencija Turske.

„Takođe je vidljivo iz činjenice da Republika Kipar, na osnovu međunarodnog prava, sarađuje sa drugim susednim državama, poput Egipta, Izraela, Libana, kao i sa veoma važnim međunarodnim kompanijama koje uvek deluju u skladu sa međunarodnim pravom a ne ilegalno“, dodao je Prodromou.

Portparol je napomenuo da je, iskorištavajući svoje prirodne resurse, Republika Kipar delovala u ime kiparskih Turaka.

Prodromou je rekao da je tvrdnja turskog predsednika da „postoje oblasti oko Kipra koja su određena gde Turska može da sprovodi istraživanja“ bila potpuno neopravdana i proizvoljna.

Takođe je odbacio Erdoganovu tvrdnju da Severni Kipar nije postao član EU 2004. godine, opisujući to kao “apsolutno neutemeljenu” i ukazao na to da turski predsednik treba da zna da je Republika Kipar postala članica EU 2004. godine i zato je celo ostrvo pristupilo Uniji.

Prodromou je dodao da, ako Turska pristane na rešenje kiparskog problema i odustane od svoje ekspanzivne politike, tada će kiparski Turci kao kiparski državljani u potpunosti učestvovati u Evropskoj uniji.

Takođe je istakao da je na desetine hiljada kiparskih Turaka dobilo kiparsko državljanstvo i da poseduju dokumenta Republike Kipar; prema tome, oni su već evropski građani.

“Ako neko želi da oduzme Kipranima, kiparskim Grcima i kiparskim Turcima, međunarodno priznata prava, to je Turska koja po svojim tvrdnjama i onome što je prikazano na mapama turskog ministarstva spoljnih poslova pokušava da uzurpira 44% kiparske EEZ”, rekao je portparol.

Prodromou je, u zaključku izlaganja, rekao je da turski predsednik mora da stane na kraj ekspanzivnim akcijama turske strane u ograđenom području Famagusta čime krše relevantne odluke Saveta bezbednosti UN,  te i da i zaustavi intervencije turskih plovila na kiparskoj EEZ koje su suprotne međunarodnom pravu.

Kipar je podeljen od 1974, kada su turske trupe napale i zauzele njegovu severnu trećinu. Turska je ignorisala brojne rezolucije UN-a koje pozivaju na povlačenje turskih trupa i poštovanje integriteta i suvereniteta Republike Kipar.

Turska je izdala navigacijski teleks (navtex), najavljujući nameru da započne bušenje kod Kipra i od 4. maja 2019. godine, turski brod za bušenje „Fatih“ bio je usidren 36 nautičkih milja zapadno od poluostrva Akamas. Područje spada u Ekskluzivnu ekonomsku zonu i kontinentalnom pojasu Republike Kipar. Ankara je produžila navtex do 1. novembra 2019. Drugi turski brod za bušenje, „Yavuz“, bio je usidrena kraj severoistočne obale ostrva 8. jula i deluje u teritorijalnim vodama Republike Kipar.

Kao odgovor, ministri spoljnih poslova EU podržali su 15. jula 2019. mere koje se tiču ilegalnog bušenja Turske u EEZ Kipra. U skladu sa zaključcima Veća Evrope od 20. juna 2019., ministri vanjskih poslova pozvali su i visokog predstavnika i Evropsku komisiju da nastave raditi na opcijama ciljanih mera s obzirom na nastavljene aktivnosti bušenja Turske na istočnom Mediteranu ./ibna

 

Izvor: CNA