Nikozija pažljivo nadgleda Yavuzov kurs unutar kiparske EEZ

Nikozija pažljivo nadgleda Yavuzov kurs unutar kiparske EEZ

Predsednik Anastasiades je obavešten o poslednjim dešavanjima

Autor: Michalis Michael

Nikozija pažljivo prati kurs turskog broda za bušenje„Yavuz“ u okviru Ekskluzivne ekonomske zone Kipra, razmatrajući korake koje će preduzeti.

Vladin izvor rekao je da do sada nije bilo ništa najavljeno, dok je krajnje odredište broda za bušenje ostalo nejasno. „Pratimo situaciju; znamo šta se dešava. U ovom trenutku nema se šta reći“, rekao je isti izvor.

Prema veb stranici Marinetraffic, Yavuz je isplovio sa Pafosa i kreće ka drugom turskom brodu Fatih koji je usidren 36 nautičkih milja zapadno od Akame od 4. maja. Prethodno je „Yavuz“ ostao na periferiji Karpazije od 8. jula , unutar teritorijalnih voda Republike Kipar, do odlaska  za luku Tasucu u Mersinu, 17. septembra. Dalje istočno od Yavuza, u morskom području između Kipra i Kasteloriza, nalazi se turski istraživački brod Oruc Reis.

Jedan od scenarija o kome se javno raspravljalo je mogući dolazak turskog broda za bušenje u licencirani deo kiparske EEZ. Prošle nedelje, turski ministar energetike Fatih Donmez objavio je da je “Yavuz” završio bušenje u Karpasiji i da se priprema za sledeći cilj bušenja koji je nazvao “Morphou”.

Iz kabineta predsednika Republike Kipar, naglašava se da se preduzimaju sve odgovarajuće mere u skladu sa međunarodnim pravom./ibna