NIS prolazi strukturne promene, postavljen novi savetnik za nacionalnu bezbednost

NIS prolazi strukturne promene, postavljen novi savetnik za nacionalnu bezbednost

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis sastao se sa Iiannisom Roubatisom u četvrtak, 1. avgusta, u dvorcu Maximos, nakon što je Roubatisov mandat na mestu direktora Nacionalne obaveštajne službe (NIS) istekao. Premijer se zahvalio odlazećem komandantu za njegovu službu i za službeni brifing koji je imao kao lider opozicije.

Odluka premijera takođe uključuje imenovanje savetnika za nacionalnu bezbednost u kabinetu premijera, kao deo potpunog preustroja strukture nacionalne bezbednosti Grčke republike, u cilju suočavanja sa savremenim izazovima. Viceadmiral Alekandros Diakopoulos (foto) postavljen je za savetnika za nacionalnu bezbednost.

Vlada je, smatrajući da je njen glavni prioritet modernizacija bezbednosne politike u zemlji, smatrala da je uspostavljanje službe savetnika za nacionalnu bezbednost (NSA) hitno pitanje. Savetnik će biti podrška premijeru i povezati ga sa Ministarstvom odbrane. Zbog toga je osoba sa velikim iskustvom i neupitnim sposobnostima, poput viceadmirala Aleksandera Diakopulosa, izabrana na ovo kritično mesto.

Alekandros Diakopoulos je služio u oružanim snagama na mnogih različitih funkcija. Između ostalog, bio je direktor Generalnog direktorata za civilnu odbranu i međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova, komandant mornaričkog odelenja za obrazovanje i komandant mornaričke škole. Takođe je služio u Ankari, a bio je i komandant škole nacionalne odbrane u poslednje dve godine, do prošlog januara. Školovao se u Grčkoj i Francuskoj i magistrirao iz javne uprave na Harvard univerzitetu.

Sledeći iste parametre, vlada kreće u pravcu modernizacije NIS-a, u cilju rešavanja uobičajenih pretnji, ali i novih opasnosti, poput cyber ratovanja ili povezivanja terorizma i kriminalnih aktivnosti na globalnom nivou sa geopolitičkim implikacijama. Panagiotis Kontoleon postavljen je za novog šefa NIS-a, dok se ta služba restrukturira i proširuje šemom po kojoj su imenovana trojica potpredsednika, Vasilios Grizzis, Dionyssos Melitsiotis i Anastasio Mitsialis.

S tim u vezi, za strukturu rukovodstva NIS-a usvojen je isti model kao i za vladin sastav. Jednostavno rečeno, uslugu pojačavaju pojedinci s tehnokratskom kompetencijom koji su se dokazali u profesionalnoj areni i na taj način se može suditi po efikasnosti, bez birokratskih zapreka koje su bila dobro poznate prethodnih godina.

Ovaj prototip je u službi odluke da se Panagiotis Kontollon postavi na lidersko mesto NIS-a, što je opcija koja pokušava da napravi promenu u istoriji servisa, u cilju njegove reforme. On je veoma cenjen izvršni direktor sa važnom karijerom u oblasti bezbednosti, koji je cenjen u inostranstvu, u zemljama sa kojima Grčka tradicionalno sarađuje. Ova organizacija prati uspešan primer obaveštajnih službi drugih zemalja na čelu sa pojedincima koji nisu stvorili karijeru u okviru tih službi.

Tri potpredsednika NIS-a jačaju i proširuju njegove organizacione i operativne sposobnosti. Tačnije, ambasador Anastasios Mitsialis, koji je 2016. predstavljao Novu demokratiju u Nacionalnom savetu za spoljnu politiku (NFPC), biće odgovoran za međunarodne odnose Agencije. Vassilios Grizzis, koji je 7 godina bio direktor Centra za bezbednosne studije (CSS), imaće operativne odgovornosti. Dionysios Melitsiotis, predavač na Univerzitetu Zapadna Atika, biće odgovoran za organizacione poslove./ibna