Nišani: Bašina odluka da ne prizna rezultate izbora je neiskrena

Nišani: Bašina odluka da ne prizna rezultate izbora je neiskrena

Bivši albanski predsednik Bujar Nišani opisao je stavove Lulzima Baše kao neiskrene. Nišani je rekao da izjave o nepriznavanju izbornog rezultata a istovrermeni ulazak u parlament vređaju strukture Demokratske stranke (DP) i javno mnenje.

„To je neiskren stav, retorika je ta koja vređa strukture Demokratske stranke (DP) i javno mnenje. Ako ih ne priznaje ne bi trebao ni učestvovati u radu parlamenta, ali Baša je izjavio da će učestvovati. Hiljade građana obavezalo se da će raditi na promenama, a vi vređate njihovu inteligenciju. Ako ne priznajete izborni rezultat, to znači da ne priznajete ni institucije stvorene ovim izborima. To je neiskrena reakcija“, rekao je Nishani.

Poslanik Demokratske stranke (PD) Jorida Tabaku nastavila je s dokazivanjem krađe glasova i manipulacijom izbornim procesom. Juče je obznanila još jedan slučaj gde je, kako se navodi, otuđena volja građana. Tabaku je rekla da je za samo 4 meseca od 1. januara do 25. aprila 2021. godine iz vladinih sredstava prebačeno 125 miliona evra u 11 opština u zemlji za obnovu kuća oštećenih zemljotresom. Prema Tabaku, iznosi su povećani nekoliko puta kako bi uticali na glasanje porodica korisnica. „Svakodnevno objavljujemo sve više činjenica, brojki i podataka o najvećoj izbornoj krađi u istoriji koju je počinio režim Rama-Doši-Rakipi. Žrtve ovog izbornog masakra koji je izveo režim Rama-Doshi-Rakipi su albanski državljani.

„Svi ovi transferi odobreni su i ralizovani nakon 1. januara 2021. godine, kršeći Izborni zakon koji to strogo zabranjuje u poslednja četiri meseca pre datuma izbora“, rekla je poslanik PD.

Tabaku je istakla da ove brojke pokazuju da se država stopila sa Socijalističkom partijom (SP) i iskrivila glasanje naroda. Dodala je da SPAK još nije preduzeo korake da reaguje na ovo pitanje, međutim, prema njenim rečima, borba će se nastaviti tako da se Albanija vrati Albancima.

„To su dokazi operacija većeg obima transformacije države u instrument u rukama mašine za krađu glasova i spajanja države sa Socijalističkom partijom. SPAK još uvek nije pokrenuo istragu o ovom zločinu. Naša bitka odvijaće se na svim frontovima, biće načina i prilika i kraj će biti jasan. Svrgavanje režima Rama-Doši-Rakipi i povratak Albanije Albancima “, zaključila je Tabaku. / Ibna