Non-paper” i dalje izaziva tenzije na političkoj sceni u BiH

Non-paper” i dalje izaziva tenzije na političkoj sceni u BiH

Nakon pojave takozvanog “Janšinog non-papera”, politička scena u Bosni i Hercegovini prešla je u drugi nivo tenzija između partija iz Republike Srpske (RS) i Federacije BiH.

Lider vladajuće stranke RS Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i predsedavajući tripartitnog Predsedništva BiH Milorad Dodik očigledno pokušava da iskoristi situaciju da pokaže da je njegova ideja o odvajanju RS od BiH i nastavku njenog postojanja kao nezavisne države, evropskim političarima više nije neobična. U non-paperu vidi još jednu šansu da ispuni svoj plan za, kako uvek naglašava, „miran razlaz države koja je nefunkcionalna u svim aspektima“.

Otišao je toliko daleko da je sazvao sastanak vladajuće koalicije nakon čega je medijima rekao da će “Narodna skupština RS uspostaviti radnu grupu s ciljem pregovora sa drugim konstitutivnim narodima u BiH o budućnosti države”. Dodao je da razgovore treba voditi bez “stranaca” i da narodi u BiH treba da odlučuju o svojoj sudbini. Očigledno je da će delegacija RS držati stav o “mirnom raspuštanju”.

S druge strane, lider najveće bošnjačke partije,Stranke demokratske akcije, Bakir Izetbegović izgovorio je jednu od najviše uznemirujućih rečenica u posleratnom periodu. Nije želeo da kaže da u BiH više neće biti rata. Rekao je da to ne može reći jer mu prethodna iskustva govore drugačije.

Prema njegovim rečima, narod, posebno Bošnjaci, ne bi trebalo da brine jer je “spreman da stane ispred njih i povede ih u boj”.

“Radije bih danas umro nego što bih dozvolio onima koji su počinili genocid da vladaju delom Bosne i Hercegovine. Definitivno. To vam govorim danas tokom Ramazana. Dakle, nema sumnje da ću to učiniti. Oni mogu početi, ali ne znaju kako će se to završiti“, rekao je Izetbegović.

Zaboravio je da doda da tokom rata 1992-1995 nije bio u vojsci i sve vreme je proveo zaštićen od strane svog oca, pokojnog Alije Izetbegovića.

Pre svega, koristio je izraz „genocidaši“. Nije precizirao ko su “genocidaši”, pa je ostalo nejasno da li je mislio na deo ili na celokupno srpsko stanovništvo u RS.

Osim problema s ogromnim brojem zaraženih koronavirusom i smrtnih slučajeva povezanih s ovom bolešću, građani BiH sada imaju još jedno pitanje o kojem treba razmišljati. Apsurd je da Janez Janša i drugi slovenački lideri nikada nisu potvrdili da “non-paper” uopšte postoji.