Nova demokratija čvrsto ispred SIRIZE u najnovijem istraživanju javnog mnenja

Nova demokratija čvrsto ispred SIRIZE u najnovijem istraživanju javnog mnenja

Istraživanje javnog mnenja koje je sprovela kompanija Alco, a koje je u sredu predstavila TV OPEN, čvrsto je stavilo glavnu opozicionu partiju Nova demokratija na vodeću poziciju, ispred vladajuće SIRIZE. Konkretno, kada se uzmu u obzir važeći glasovi, levičarski SIRIZA je uzela 19,7%, a desničarska Nova demokratija 26,6%, što joj daje prednost od 6,9%.

Neonacistička Zlatna zora je na trećem mestu sa 7%, a iza nje su levičarski Pokret za promene od 5,6% i Komunistička partija sa 5,3%. Sa 2,7%, levičarska Stranka narodne unije (LAE) je najbliža pragu od 3% za ulazak u parlament.

Sve preostale stranke nisu dostigle prag, sa To Potami (1,4%), Unijom centara (2%) i Nezavisnim Grcima (1,1%) što se smatra posledicom ratifikacije sporazuma Atine sa susednim Skopljem o promeni imena na politički sistem zemlje.

Upitani da komentarišu da li je članstvo Grčke u evrozoni otežalo izlazak iz ekonomske krize, 48% ispitanika je reklo da je ometalo oporavak, dok je 31% izjavilo da je pomoglo. Ipak, 71% ispitanika ne veruje da je ekonomija na putu oporavka.

Za predstojeće evropske izbore, velika većina ispitanika smatra da će Nova demokratija i tu trijumfovati. Ukupno 34% je reklo da očekuju da će glavna opoziciona partija pobediti velikom razlikom, dok 24% kaže da očekuje malu prednost. Ukupno 13% očekuje da će SIRIZA pobediti većinom glasova.

U međuvremenu, predstavljanje ankete koja je sprovedena ranije ove sedmice, Financial Times je komentarisao da “se očekuje da će Grčka održati prevremene parlamentarne izbore istovremeno ili u roku od nedelju dana nakon evropskih izbora”. FT – koji je istakao da SIRIZA zaostaje za Novom demokratijom u svim nedavnim anketama – dodaje da će otvaranje novih radnih mesta biti primarno pitanje na oba glasanja.

Uprkos izveštajima u lokalnoj i međunarodnoj štampi, funkcioneri grčke vlade i dalje tvrde da prevremeni opšti izbori nisu u planu i ni u kom slučaju se neće podudarati sa majskim glasanjem u Evropi. Premijer Aleksis Cipras je u više navrata izrazio svoju nameru da održi izbore na jesen, na kraju svog četvorogodišnjeg mandata./ibna