Nova demokratija dvocifrenoj prednosti nad SIRIZA, pokazuje istraživanje MRB-a

Nova demokratija  dvocifrenoj prednosti nad SIRIZA, pokazuje istraživanje MRB-a

Vladajuća stranka u Grčkoj, Nova demokratija (ND) uživa dvocifrenu prednost nad glavnom opozicionom strankom SIRIZA, pokazalo je poslednje istraživanje javnog mnenja koje je sprovela agencija MRB.

Preciznije, ND uzima 36,8 procenata, a SIRIZA 24,5 procenata, sledi Pokret za promene (KINAL) sa 7,7 procenata, Komunistička partija sa 5,5 procenata, stranka Grčko rešenje sa 4,3 procenta i DiEM25 sa 3,2 procenta.

Istraživanje, koje je sprovedeno između 27. novembra i 5. decembra, pokazuje da su konzervativci vode ispred levičarske SIRIZA za 12,3 procentnih poena, dok ako se sada raspišu opšti izbori , 61,2 odsto anketiranih veruje da će vladajuća stranka ponovo pobediti, protiv 19,1 odsto koji veruju da bi SIRIZA bila prva na listi.

Na pitanje je bolji premijer, 40,9 odsto izabralo je sadašnjeg Kyriakosa Mitsotakisa, dok je lider SIRIZA Alexsis Tsipras dobio 29,1 odsto.

Istraživanje takođe pokazuje da velika većina ispitanika (57,4 posto) preferira da trenutna Vlada završi svoj četverogodišnji mandat pre raspisivanja isućih opštih izbora, dok 64,3 posto veruje da će se na glasanje ići pri kraju mandata Vlade.

Usled porasta napetosti u odnosima Grčke sa susednom Turskom, u oblasti istočnog Mediterana, 59,2 odsto anketiranih reklo je da smatra da je „incident“ između dve zemlje verovatan, a 7 od 10 veruje da će se situacija oko nacionalnih pitanja okrenuti na još gore.

Na pitanje što smatrju najvećim izazovom za državu, 52 odsto reklo je da je to nezaposlenost, 40 odsto izbeglička kriza, 33,6 odsto zdravstveni sistem, 33,4 odsto poreski sistem, a 30 odsto privredni rast.

Upitani koga preferiraju na mestu predsednika Helenske republike, 44,8 posto ispitanika je pokazalo podršku sadašnjem Prokopisu Pavlopulosu, a 41,1 posto se odlučilo za drugog kandidata.

Očekuje se da će premijer Kyriacos Mitsotakis objaviti predsedničkog kandidata početkom sledeće godine. Kao moguće naslednike ispitanici spominju imena Costasa Karamanlisa (26 procenata), Antonisa Samarasa (11,2 procenta), Dore Bakojanis (8 procenata), Evangelosa Venizelosa (5,9 procenata) i Marije Damanakis (4 procenta).

Konačno, najpopularniji član Kabineta bio je ministar zaštite građana Michalis Chrisochoidis (33,5 posto), a slede ga ministar spoljnih poslova Nikos Dendias (31,1 posto), ministar zdravlja Vasilis Kikilias (30,7 posto), ministar unutrašnjih poslova Takis ​​Theodorikakos (28,7 posto), razvoja Ministar Adonis Georgiadis (28,1 posto) i ministar finansija Christos Staikouras (28 posto)./ ibna