Nova demokratija „gura“ poruku obnove na završnoj izbornoj listi

Nova demokratija „gura“ poruku obnove na završnoj izbornoj listi

Glavna grčka opoziciona stranka Nova demokratija objavila je u utorak listu za predstojeće opšte izbore, koja uključuje 419 kandidata stranke za buduće poslanike.

U pokušaju da pošalje signal da se stranka okrenula novoj generaciji političara, ND je objavila da će šest od deset kandidata po prvi put biti uključeno u politiku, dok je ukupno 43 kandidata izabrano iz novoosnovanog Registra stranačkih funkionera i članova.

Svih sadašnjih 78 poslanika stranke tražiće šansu za ponovni izbor na glasanju 7. jula. Stranka je takođe otkrila da je 139 kandidata za poslanike ispod 45 godina starosti, od kojih je dvanaest osoba mlađe od 30 godina.

Štaviše, u pogledu obezbeđivanja uravnotežene zastupljenosti, listu kadidata konzervativne stranke čini 57% muškaraca i 43% žena.

Konačni izbor kandidata za poslanike ima za cilj da privuče birače sa obe strane političkog spektra, različitih starosnih grupa i socio-ekonomskog statusa.

Lider stranke, Kiriacos Mitsotakis, biće kandidat u tri izborne jedinice, u Zapadnoj Attici, Pireju B i Ahaji, gde je Nova demokratija bila druga na evropskim izborima prošlog meseca.

Trenutno su ispred vladajuće SIRIZE u najnovijim istraživanjima javnog mnenja i analitičari smatraju da se kreću prema mogućnosti formiranja samostalne vlade. Lider Nove demokratije poziva pristalice manjih stranaka – posebno onih na desnoj strani političkog spektra – da podrže ovu stranku na izborima.

Mitsotakis je učinio izbegavanje retorike podele i polarizacije ključnom taktikom svoje strategije u kampanji, pokušavajući da nadogradi prošlomesečni evropski izborni trijumf nad SIRIZOM za 9,4 poena.

Štaviše, ovaj političar desnog centra prikazuje sebe kao odgovornog „premijera na čekanju“ koji može ujediniti naciju nakon dugotrajne ekonomske krize koja je povećala nejednakost u grčkom društvu./ibna