Nova demokratija i KINAL optužuju jedna drugu za ministre koji nisu pratili kurs

Nova demokratija i KINAL optužuju jedna drugu za ministre koji nisu pratili kurs

Debata i procedura o formiranju preliminarne komisije u grčkom parlamentu protiv bivšeg zamenika ministra pravde D. Papagelopoulosa je završena ali su Nova demokratija i KINAL izgubili glasove.

Tokom procesa su sedišta vlade bila prazna što je izazvalo oštru reakciju SIRIZA. Nova demokratija i KINAL još jednom ponovili da je umešanost političara u istragu skandala Novartis rezultat mešanja SIRIZINE vlade u poslove pravde. Napominje se da je poslanik KINALa i bivši ministar zdravlja, Andreas Loverdos pod istragom zbog potpisivanja povećanja cena nekih Novartisovih proizvoda.

“Vi ste osvetoljubivi i kukavice,” rekao je Alexis Tsipras, optužujući premijera i vladu da su pobegli ali i “namero kriminalizovali političku realnost”. Prema vladinim izvorima, ministri i premijer su odlučili da ne prisustvuju i ne daju izjave što predstavlja simbiličan gest sa ciljem da pokažu poštovanje prema parlamentarnoj proceduri i institucionalnom pristupu ovom pitanju.

Ipak, rezultat je izazvao nedoumice. Pre svega zbog toga što su za preporuku komisije glasala 173 poslanika Nove demokratije i KINALa, ali prema broju prisutnih trebalo ih je biti 179. SIRIZAinih 82 poslanika plus još neki poslanici nisu glasali.

Ukratko, bio je jedan glas protiv sa četiri nevažeća listića i jednim belim, svi iz redova Nove demokratije i KINALa. “Šest poslanika Nove demokraije i KINALa su sišli sa partijskog kursa i glasali protiv ove parodije. Sretno s tim…” bio je komentar SIRIZE nakon glasanja.

Istovremeno, Nova demokratija i KINAL su počeli međusobno da se optužuju. “Mi smo bili konkretni,” rekli su izvori iz Nove demokratije, odgovarajući na opozicione šale i gurajući KINAL u fokus. “Barem je ostalo na šest poslanika koji su imali volju, jer u parlamentarnoj grupi Nove demokratije ima i više njih. U ostalom, jučerašnja prazna mesta na kojima sede članovi kabineta govore o problemima koje Nova demokratija ima zbog ovog slučaja,” kaže izvor iz KINALa.

Sve izgleda kao da su poslanici vladajuće partije, ali oni koji pripadaju Karamanlisovom krilu, bili izabrani da glasaju protiv stava partije zbog Papagelopoulosove političke pozadine, te se veruje da ima dobre veze sa bivšim premijerom i jednim od vođa Nove demokratije./ibna