Nova demokratija predlaže parlamentarnu istragu o ulozi Papangelopulosa u aferi Novartis

Nova demokratija predlaže parlamentarnu istragu o ulozi Papangelopulosa u aferi Novartis

Očekuje se da će, nakon povratka premijera Kyriacosa Mitsotakisa iz New Yorka 29. septembra, grčki parlament raspravljati o predlogu stranke Nove demokratije da se ispita uloga bivšeg zamenika ministra pravde Dimitrisa Papangelopoulosa (fotografija) kako se bude istraživao i navodni Novartisov skandal o korupciji.

Predmet koji je otvoren u parlamentu u sredu, obuhvatao je depozite u kojima se citira Papangelopulos, dok je zamenik tužioca Ioannis Angelis pominjao osobu poznatu kao “Rasputin” koja je pokušala da utiče na pravosudne organe u istrazi afere.

Svedoci koji su ispitani u vezi sa istragom o Novartisu optužili su Papangelopulosa da je vršio pritisak na funkcionere pravosuđa koji istražuju slučaj Novartis i pokušao da utiče na njihove akcije.

“Jednostavno čitanje dokaza u spisu predmeta ukazuje na jasne znakove neutemeljenih intervencija Dimitrisa Papangelopulosa u toku rada pravosudnih institucija”, navedeno je u saopštenju sekretara stranke Nova demokratija Stavrosa Kalafatisa.

„Parlamentarna grupa ND, na osnovu postojećih dokaza u spisu predmeta, ne predlaže formiranje ad hoc komisije za bivšeg premijera Alexisa Tsiprasa. Ovo je namerni izbor odgovorne političke stranke, prema kojem se bivši premijeri ne mogu optužiti bez nepobitnih dokaza. U suprotnom, politički život u zemlji bi bio zatrovan“, dodaje se u saopštenju.

Na kraju meseca biće formiran poseban parlamentarni odbor za ispitivanje navoda. Odbor će utvrditi da li je parlament nadležan za podnošenje krivičnih prijava za krivična dela koja se istražuju.

Nova demokratija odlučila je isključiti bivšeg premijera Alexisa Tsiprasa iz očekivane parlamentarne istrage, tvrdeći da su potrebni nesporni dokazi pre nego što se bilo koji bivši premijer suoči sa ozbiljnim optužbama.

Kao odgovor, glavna opoziciona stranka SIRIZA rekla je: “Mitsotakis priznaje da su njegove tvrdnje protiv Alexisa Tsiprasa i bivše vlade SIRIZE dve i po godine bile neutemeljene” ./ ibna