Nova demokratija predstavila kompletnu listu za Evroizbore

Nova demokratija predstavila kompletnu listu za Evroizbore

Lider najveće grčke opozicione stranke, Nove demokratije, Kyriacos Mitsotakis, predstavio je kompletnu listu od 42 kandidata svoje stranke za Evropski parlament na Evroizborima 26. maja.

Govoreći na skupu u Atini, na kojem su predstavljeni kandidati ND, Mitsotakis je poslao jaku poruku stranačkim pristalicama. “26. maja Nova demokratija će zabeležiti prvu veliku pobedu, posle četiri godine, sa 42 izuzetna kandidata na čelu”, rekao je on.

On je dodao da je stranka desnog centra bila ta koja je postigla pristupanje Grčke Evropskoj uniji, kao i partija koja je zadržala zemlju u Uniji pre četiri godine, kada se pojavio strah od Grexita.

Mitsotakis je govorio protiv populističkih i nacionalističkih snaga koje su u porastu širom EU, ističući da krajnja desnica nije jedini predstavnik populizma na kontinentu. Prognozirajući rezultate predstojećih izbora, on je izrazio uverenje da će Evropska narodna stranka iz njih izaći kao pobednik.

Rezultat izbora 26. maja trebao bi biti takav da ne ostavlja ni jedno pitanje o predstojećim velikim promenama, rekao je Mitsotakis, misleći na nacionalne izbore, koji se moraju održati najkasnije do oktobra.

“Želimo jaku Grčku unutar jake EU”, rekao je Mitsotakis, dodajući da je nakon “četiri godine propuštenih prilika, vreme za novi početak”, sada kada je “društvo došlo do vlastitih zaključaka o našim političkim protivnicima“.

Mitsotakis je pohvalio kandidate za članstvo u Evropskom parlamentu, uključujući bivšeg šefa stranke Vangelisa Meimarakisa, koji će voditi listu. On je rekao da kandidati zaslužili da se nađu na listi, jer svaki ima dokaze o snažnom zalaganju u svojim profesionalnim oblastima. Lista ND sastoji se od advokata, poslovnih ljudi, profesora, državnih službenika, politologa, doktora i novinara.

Grčka ima 21 mandat u Evropskom parlamentu sa 751 mesta. Nova demokratija je izabrala pet članova Evropskog parlamenta u 2014. godini, od kojih se svi bore za reizbor ./ibna