Nova demokratija se trese nakon Mitsotakisovih popustljivih stavova

Nova demokratija se trese nakon Mitsotakisovih popustljivih stavova

Čini se da je popustljivi stav premijera Kyriakosa Mitsotakisa prema SIRIZA i Alexisu Tsiprasu izazvao unutrašnje vibracije unutar Nove demokratije.

„Moj cilj je civilizovani politički dijalog, i mislim da Tsipras takođe razume da stvari mogu biti drugačije. Ako želi da se SIRIZA preseli prema centru, u njegovom je sopstvenom interesu da obezbedi i civilizovani dijalog“. Kyriakos Mitsotakis je ovo izjavio prošlog utorka jednom holandskom listu, ali je poruka zapravo upućena rukovodiocima Sekretarijata SIRIZE na trgu Koumoundourou. Dokazujući svoje namere na delu, Mitsotakis je tokom boravka na sajmu u Solunu izbegao da targetira Alexisa Tsiprasa i njegove akcije, bilo kao lidera glavne opozicione stranke ili kao bivšeg premijera. U istom kontekstu, izjavio je da ne namerava pretvoriti Parlament u istražnu komisiju, pozivajući se na slučaj Novartis, kao i na prvu polovinu 2015. godine i način na koji je uvedena kontrola kapitala.

Sama saglasnost prema Alexisu Tsiprasu predstavlja „casus belli“ za Antonisa Samarasa i desnicu Nove demokratije. Samaras i njegove pristalice procenjuju da ga je Alexis Tsipras „odstranio“ u januaru 2015. i skratio upravljanje njegove vlade. Dodatni razlog je slučaj Novartis, za koji je Antonis Samaras juče podneo vrhovnom tužiocu beleške na više stranica, nazivajući bivšeg premijera Alexisa Tsiprasa i Dimitrisa Papagelopulosa kreatorima politike i administratorima dogovora. “Ja ću to gurati koliko god budem mogao”, rekao je Samaras, a oni koji su mu bliski potvrdili su njegove namere. On se, međutim, ne zaustavlja u pravosudnom kontekstu slučaja, jer takođe poziva stranku da ga opdrži.

Ipak, u pozadini se mogu osetiti opšta politička klima i izbori predsednika Grčke. Mitsotakis nema razloga da vodi intenzivnu političku polemiku, želi mir i blage tonove kako bi sproveo svoju ekonomsku politiku koja će se suočiti sa poteškoćama u bliskoj budućnosti. Što se tiče pitanja predsednika Grčke, jasno je da on neće ponovo podržati Prokopisa Pavlopulosa. Međutim, on nema podršku ni dva bivša premijera svoje stranke, Antonisa Samarasa i Kostasa Karamanlisa; uglavnom Antonisa Samaraa, koji će steći institucionalnu osnovu za nastavak svojih političkih intervencija, posebno u pitanjima koja i sam smatra važnim.

Neformalno slaganje sa Alexisom Tsiprasom kao pojedincem, na primer sa leve strane šireg centra, omogućiće Kyriakosu Mitsotakisu da svojoj vladi dadne simboliku koju želi i da prevaziđe protivljenje svoje stranke, što će mediji pozitivno gledati kao korak ka novoj eri. Problem je, naravno, što Antonis Samaras misli da je već odbačen, posebno nakon što je Margaritis Schinas preuzela funkciju potpredsednika Evropske komisije. Konsenzualni razvoj događaja, sa civiliziranom političkom raspravom i obostrano prihvaćenim grčkim predsednikom, marginaliziraće političara iz Messenije. Jedini problem je što marginalizacija i odvojenost ne odgovaraju Antonisu Samarasu. Njegove reakcije su uvek zanimljive. Njegove strelice, koje je preko sebi sklonih medija već uputio, Kyriakosu Mitsotakisu trenutno ne nanose veliku štetu. Ostaje da se vidi kako će situacija eskalirati./ibna