Nova demokratija traži opoziv zamenika ministra zdravlja

Nova demokratija traži opoziv zamenika ministra zdravlja

Odluka grčkog premijera Alexisa Tsiprasa da podrži zamenika ministra zdravlja Pavlosa Polakisa u kritici kandidata Nove demokratije za Evropski parlament, u utorak je izazvala žestoke reakcije na društvenim mrežama.

Polakis je tvrdio da je kandidat  Nove demokratije za Evropski parlament, Stelios Kimbouropoulos, kome je kao detetu dijagnostikovana mišićna atrofija, zloupotrebio jednaka prava zapošljavanja kako bi bio imenovan za Grčku nacionalnu zdravstvenu službu (ESI).

Govoreći u parlamentu u utorak, lider Nove demokratije, Kiriacos Mitsotakis, pokrenuo je to pitanje s grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom. Mitsotakis je rekao da bi se premijer trebao posramiti zbog toga što je Polakisa držao u vladi, dodajući da njegova stranka planira podneti zahtev za opoziv zamenika ministra zdravstva.

Očekuje se da će taj predlog biti podnesen u parlamentu nakon pravoslavnog Vaskrsa, samo nekoliko sedmica pre izbora za Evropski parlament.

Odgovarajući na kritike opozicije i većine grčkih medija, Tsipras je pružao pokriće zameniku ministra zdravlja, ukazujući da bi svaki predlog Nove demokratije za opoziv bio pretvoren u glasanje o poverenju vladi.

Polakis je pokušao da objasni svoje komentare, tvrdeći da je značenje njegove izjave promenjeno jer se radi isključivo o „političkoj kritici“. Međutim, glasne izjave ministra bile su oštro kritikovane od strane političke opozicije, grupa koje predstavljaju osobe sa invaliditetom, pa čak i od funkcionera i članova SIRIZE.

Poslanik SIRIZE Nikos Filis, bivši ministar za obrazovanje, izjavio je da Polakis ne izražava stav SIRIZE. Iannis Mouzalas, bivši ministar za imigraciju, zatražio je od Polakisa da povuče izjavu, dok je poslanik SIRIZE Stelios Kouloglu rekao da je Polakisova izjava “sapliće” vladu.

Politički analitičari ističu da se očekuje da će Kiriacos Mitsotakis krenuti u napad na vladu odmah nakon Vaskrsa, u pokušaju da identifikuje Polakisa sa Ciprasom i postavi poslanike SIRIZE u poziciju da brane kontroverznog zamjenika ministra./ibna