Nova dinamika u istočnom Mediteranu za East Med

Nova dinamika u istočnom Mediteranu za East Med

Nove informacije o istočnom Mediteranu dolaze nakon odluke Egipta da podrži investicioni projekat gasovoda East Med koji promovišu Grčka, Izrael i Kipar.

Istovremeno, izgleda da Vašington pokušava da uključi privatni sektor u projekat, tj. kompanije koje promovišu gasovod – grčki DEPA, italijanski Edison i američki ExxonMobil.

Treba napomenuti da su se ExxonMobil sa Totalom i HEPA-om pojavili kao odabrani kandidati za istraživanje i eksploataciju ugljovodonika u zapadnom i jugozapadnom pomorskom području Krita.

Svakako, izgradnja East Meda je izuzetno složen projekat, koji neki smatraju nemogućim, jer će prema originalnom dizajnu cevovod od 1.900 km biti potopljen u većim dubinama i stoga ima mnogo teških tehničkih detalja koje treba rešiti.

Izraelska vlada, međutim, izgleda odlučna da nastavi sa ovim velikim projektom, koji ima budžet od 6-7 milijardi eura i za koji se očekuje da će prenositi prirodni gas u Evropu preko Kipra i Grčke, od velikih depozita otkrivenih u istočnom Mediteranu.

Napominje se da je gasovod East Med uključen u projekte EU od zajedničkog interesa (PCI) u 2013. godini.

Prema Evropskoj Uredbi 347/2013, njeno članstvo je obnovljeno 2015. godine.

Iste godine pokrenuto je i sufinansiranje od strane EU za akciju „Istočni Mediteranski prirodni naftovod – prethodna studija“.

Planirani kapacitet gasovoda je 10 milijardi kubnih metara gasa godišnje, sa potencijalom da dostigne 16 milijardi kubnih metara prirodnog gasa./ibna