Nova finansijska pomoć za BiH

Nova finansijska pomoć za BiH

Svetska banka odobrila je u petak 36,2 miliona američkih dolara za Bosnu i Hercegovinu kako bi pomogla zemlji da spreči, otkriva i reaguje na pandemiju koronavirusa.

Finansiranje pokriva niz intervencija za jačanje javnih zdravstvenih usluga i očuvanje života i sredstava za život u celini.

„Svetska banka je uz narod BiH tokom ove neviđene krize. Iako se situacija još uvek razvija, uspeli smo do sada da pripremimo ovaj početni paket kako bismo pomogli zemlji da spreči, otkrije i odgovori na pandemiju i pruži socijalnu pomoć najugroženijim grupama,“ rekao je Emanuel Salinas, direktor Svetske banke u BiH i Crnoj Gori.

„Projektom COVID-19 za hitne slučajeve u BiH, nadležne vlasti u zemlji moći će povećati izolacione kapacitete u bolnicama, nabaviti nove krevete za intenzivno lečenje sa respiratorima, uspostaviti nove laboratorije za testiranje i nabavku druge medicinske opreme i materijala. Pored toga, oko 48.000 ljudi koji su najviše pogođeni pandemijskom krizom dobiće socijalnu pomoć,“ navodi se u saopštenju Svetske banke.

Paralelno sa tim, iz Kancelarije Svetske banke u BiH rečeno je da se radi na prilagođavanju postojećih operacija i finansiranja, posebno u zdravstvenom sektoru, kako bi se pomoglo vlastima da odgovore na pitanja vezana za pandemiju, što takođe uključuje pružanje saveta o verovatnim ekonomskim uticajima krize.

„Grupacija Svetske banke, jedan od najvećih izvora finansiranja i znanja za zemlje u razvoju, preduzima široke, brze akcije kako bi pomogla zemljama u razvoju da ojačaju svoj odgovor na pandemiju. Povećavamo kontrolu bolesti, poboljšavamo javnozdravstvene intervencije i pomažemo privatnom sektoru da nastavi da posluje i održava poslove. Tokom narednih 15 meseci, rasporedićemo do 160 milijardi dolara finansijske podrške kako bismo pomogli zemljama da zaštite siromašne i ugrožene, podrže preduzeća i ojačaju ekonomski oporavak, uključujući 50 milijardi USD novih IDA resursa u grantovima ili pod izrazito povoljnim uslovima,“ saopšteno je iz Svetske banke.