“Nova” Grčka traži značajniju ulogu u globalnim tokovima

“Nova” Grčka traži značajniju ulogu u globalnim tokovima

Grčki premijer Kyriacos Mitsotakis boraviće ove nedelje u Njujorku, gde će prisustvovati Samitu UN-a o klimi te zasedanju Generalne skupštine. Vladini izvori rekli su da premijer želi da predstavi “novi imidž” Grčke, prikazujući je kao „samopouzdanu zemlju u srcu Evrope”.

Putovanje premijera smatra se značajnim jer će imati priliku za razgovor o glavnim spoljnopolitičkim pitanjima, kao i o odnosima sa susednom Turskom, povećanim migrantskim i izbegličkim tokovima i kiparskom pitanju.

Štaviše, na samitu Atina želi da se vrati u središte diskusije o aktuelnim pitanjima kao što je bila američko-kineska trgovina, izlazak Velike Britanije iz Evropske unije i još mnogo toga.

Navodno je Kyriacos Mitsotakis će rado predstaviti svoj plan reforme grčke ekonomije, privlačenje stranih ulaganja i podsticanje rasta. U tom cilju, očekuje se da bude održan sastanak sastanka premijera i vodećih poslovnih igrača. Potvrđeno je učešće na Bloombergovom poslovnom forumu i događaju koji je sponzorisao Goldman Sachs, a kojem su investitori planirali da prisustvuju.

Pored toga, premijer želi da se sastane sa Vilburom Rossom, trgovinskim sekretarom, u prisustvu investitora.

Što se tiče susreta sa svetskim liderima, Mitsotakis želi da se prvi put nakon pobede na julskim izborima upozna sa američkim predsednikom Donaldom Trumpom, kao i turskim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i premijerom Severne Makedonije Zoranom Zaevom.

U četvrtak, 26. septembra, premijer želi da se sastane sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guterresom, dan pre nego što će se sledećeg dana obratiti plenarnom zasedanju 74. Generalne skupštine UN-a.

Prema vladinim izvorima, Mitsotakisova administracija ima za cilj da se poveže sa globalnim liderima i igra značajnu ulogu u svetu. “Nakon ekonomske krize i populizma [iz prethodnih godina], Grčka više nije ograničena na ulogu posmatrača, niti traži usluge u zamenu za ustupke”, dodali su isti izvori./ibna