Nova publikacija slovenačkog IFIMES-a podstiče tenzije između Bugarske i Severne Makedonije

Nova publikacija slovenačkog IFIMES-a podstiče tenzije između Bugarske i Severne Makedonije

Pet dana nakon što je izbio skandal zbog objavljivanja izveštaja slovenačkog instituta IFIMES u kojem je Bugarsku i Nemačku nazvao „mafijaškim državama zainteresovanim za nacizam“, kasno sinoć Vlada Severne Makedonije izdala je saopštenje u kojem na poziv bugarskog Ministarstva spoljnih poslova zamenika ambasadora daje objašnjenja.

U odgovoru, Vlada Severne Makedonije primećuje da smatra „neprimerenim pozivanje našeg zamenika ambasadora u Sofiji Vladimira Krtsevskog radi objašnjenja bugarskom Ministarstvu spoljnih poslova za stavove iznete od treće strane, u analizi koja se povezuje sa Vladom a koju je pripremio Institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) u Ljubljani.“

„Vlada Severne Makedonije potvrđuje da je IFIMES angažovan kao poznati konsultantski institut na osnovu analize politika preventivne diplomatije i mera za izgradnju poverenja na regionalnom i globalnom nivou, međutim ugovor s njima je istekao 2019. godine. Već dve godine, Institut ni na koji način nije povezan sa radom Vlade, niti postoje bilo kakve pravno obavezujuće obaveze prema Vladi i kabinetu premijera. Čak i pre 2019. godine, IFIMES nikada nije učestvovao u analizama odnosa Severne Makedonije i Bugarske“, navodi se u saopštenju Vlade Severne Makedonije.

„Stoga, Severna Makedonija ostaje posvećena i otvorena za intenzivne razgovore i prijateljski dijalog, kako bi što pre pronašla rešenja koja će promovisati poboljšanje odnosa između Skoplja i Sofije i izgraditi našu zajedničku budućnost u EU na zajedničkim osnovama. Čekamo i započet ćemo s prijateljskim manirima i odnosima s obe strane, tako da pre i kasnije možemo zaključiti s Bugarskom da smo pronašli rešenje u kojem nema gubitnika i da se zajedno suočavamo s izazovima“.

Vlasti u Sofiji bile su ogorčene izveštajem koji je objavio IFIMES, a bugarsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je diplomatu Krstevskog da objasni da li je skopska Vlada povezana sa kampanjom koju sprovodi institut.

Prema izveštaju agencije BGES, saopštenje Severno-makedonske strane uzdržava se čak i neznatnom osudom publikacija instituta. Saopštenje za štampu predstavlja još jedan neuspešni pokušaj da se pokrije tačan period tokom kojeg je vlada u Skoplju imala ugovorni odnos sa IFIMES-om.

Međutim, prema BGES-u, na zvaničnoj veb stranici Vlade Severne Makedonije navodi se da je „IFIMES imao ugovor sa izvršnom vlašću u Skoplju od 2017. do 2020. godine, za koji je mesečno dobijao 1.000 evra. Takođe, tri predstavnika Instituta su savetnici premijera Zorana Zaeva. “

Kako javlja BGES, nakon izbijanja skandala, nekoliko evropskih publikacija izbrisalo je ne samo najnovije već i prethodne publikacije IFIMES. Dvojica počasnih predsednika IFIMES-a opisala su njegove objave kao klevetničke u cilju služenja državnoj bezbednosti Srbije i predsednika Vučića, sa kojim šef IFIMES-a i bivši savetnik Zorana Zaeva, Zijad Bećirović, deli blisku vezu.

Po nalogu potpredsednice bugarske Vlade Ekaterine Zaharijeve, privremeni šef severno-makedonske ambasade u Sofiji pozvan je u Ministarstvo spoljnih poslova kako bi objasnio da li je skopska vlada umešana u kampanju klevete protiv Bugarske koju je pokrenuo Međunarodni institut za Bliski Istok i Balkan Studije (IFIMES). Ministarstvo spoljnih poslova izrazilo je snažnu zabrinutost zbog publikacija, a bivši ili sadašnji savetnici premijera Severne Makedonije učestvovali su u upravljanju ovim institutom.

„Prilično je očigledno. Imamo crno na belo Ugovor između vlade Severne Makedonije i ovog takozvanog instituta u Sloveniji. Podaci o njihovoj vezi su javni. Može se naći na Vladinoj veb lokaciji. Takođe se navodi iznos za njihov trogodišnji ugovor, koji plaća kabinet premijera Severne Makedonije. Takođe se navode imena tri osobe koje rade za institut koje su bile savetnici premijera tokom njegovog prethodnog mandata“, rekla je Ekaterina Zaharieva sinoć povodom objavljivanja IFIMES-a.

IFIMES je u svojoj analizi napisao da bugarske vlasti promovišu nepouzdane podatke, kao što su Makedonci bugarskog porekla i da Severna Makedonija mora da da zvaničnu izjavu da makedonski jezik i identitet imaju bugarske korene.

„Nezamislivo je da bi u 21. veku država Bugarska, punopravna članica EU i NATO-a, dovodila u pitanje identitet i jezik susednog naroda Severne Makedonije“, komentariše slovenački institut. / ibna