Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine na tehničkom nivou, posreduje Lajčak

Nova runda dijaloga između Beograda i Prištine na tehničkom nivou, posreduje Lajčak

Portparol Delegacije EU Peter Stano, potvrdio je agenciji Tanjug da će beogradsku delegaciju prvi put predvoditi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, a iz Prištine zamenik kosovskog premijera, kao vođa pregovaračkog tima.

Domaćin sastanka delegacije Beograda i Prištine biće specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.

Iako je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell najavio novu rundu dijaloga na visokom nivou za kraj jula, Stano je rekao da će „mogući sastanak“ predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Albina Kurtija biti najavljen „kada za to dođe vreme”.

Diplomatski izvori u Briselu kažu da će samit biti zakazan u skladu sa onim što je postignuto tokom stručnih razgovora o spornim pitanjima.

„Ako se sporna pitanja ne reše na tehničkom nivou, biće zakazan novi sastanak stručnjaka. Ako se postigne sporazum, finalizacija će se obaviti na političkom sastanku na visokom nivou“, javlja Tanjug iz Brisela.

Uoči današnje runde tehničkih razgovora, Petar Petković rekao je Tanjugu da će delegacija Beograda pre svega pokrenuti pitanje uspostavljanja Zajednice srpskih opština, ali da će insistirati na drugim važnim pitanjima koja Priština treba da reši, poput pitanja energetike, slobodnog kretanja i pitanja nestalih, što nije samo tehničko već i socijalno pitanje.

Naglasio je da će razgovore u Briselu iskoristiti za izveštavanje o svim incidentima sa kojima se Srbi suočavaju na Kosovu i Metohiji i da je zabrinut zbog mnogih napada, pritisaka i pretnji osnovnim ljudskim pravima na Kosovu i Metohiji.

Ponovio je značaj pregovora i da su dijalog i ispunjenje sporazuma jedini način za postizanje kompromisnog rešenja.

Narodna skupština Kosova najavila je da će u sredu raspravljati o brojnim pitanjima, uključujući „nacrt rezolucije kojom se osuđuje genocid u Srebrenici“ i sprovođenje Vašingtonskog sporazuma.

Očekuje se da će sednica početi u 10:00, dok je na dnevnom redu 11 tačaka, od kojih je jedna parlamentarna rasprava o primeni Vašingtonskog sporazuma, o čemu izveštava „Koha Ditore“.

Među tačkama dnevnog reda, prema Kohi, je „imenovanje sedam članova Saveta za kulturno nasleđe Kosova“. / ibna