Nova runda sastanaka Lute sa predsednikom Anastasijadesom i Akincijem

Nova runda sastanaka Lute sa predsednikom Anastasijadesom i Akincijem

Čelik: EU se kreće u susedskoj solidarnosti po pitanju istočnog Mediterana

Autor: Michalis Michael

Osjećaj da se nešto dešava oko kiparskog pitanja jedino je sigurno u poslednjih nekoliko sati. Dok se u svemu oseća mobilnost, izvori izveštavaju da su dve strane blizu dogovora u vezi sa svojim zadacima. Istovremeno se oseti i prisustvo gospođe Jane Lute, specijalne izaslanice UN za Kipar, a prema nekim informacijama, ona verovatno ostaje na ostrvu i nakon trećeg kruga sastanaka. Specijalna izaslanica UN Jane Holl Lute sastaće se sa predsednikom Kipra Nicosom Anastasiadesom i liderom kiparskih Turaka Mustafom Akincijem u okviru napora da uskladi zadatke. Veruje se da će biti održan i zajednički sastanak sa dvojicom lidera.

Sastanak Jane Lute s predsednikom Anastasijadesom zakazan je za 9.30, a sastanak sa Akincijem u 17 časova. Nacionalni savet će se takođe sastati i sa kiparskim predsednikom kako bi članovi dobili informaciju o dešavanjima oko pitanja Kipra.

Juče je nakon jučerašnjeg drugog sastanka Lute s predsednikom Anastasijadesom portparol vlade, Prodromos Prodromou, izjavio je da postoje velike šanse da se dogovori osnova za zajednički rad. Takođe je dodao da se podrazumeva da će se Lute konsultovati sa ostalim uključenim stranama, “prema tome, ne možemo zanemariti poteškoće koje bi mogle nastati ako Turska nastavi ilegalno intervenisati i ako se nastave događaji po pitanju Famaguste”.

Da li će se Kipar žaliti UN-u?

Juče je predsednik Anastasiades gostovao na kiparskom kanalu „Alpha“, gde je govorio o kiparskom pitanju, istovremeno izražavajući mišljenje o trenutnoj političkoj klimi. Međutim, ono što je bilo novo i zanimljivo imalo je veze sa problemom Famaguste i turskih provokacija itom regionu. Kao što je rekao Nicos Anastasiades, Ministarstvo spoljnih poslova dobilo je instrukcije da se konsultuje sa pravnim i međunarodnim ekspertima o mogućoj žalbi Ujedinjenim nacijama zbog nastavka turskih aktivnosti u Famagusti; to ostaje da se vidi tokom narednih nekoliko dana. Kada je reč o kiparskom pitanju, predsednik Kipra je prokomentarisao da prisustvo Jane Holl Lute na ostrvu, koje je produženo, najavljuje pozitivan ishod regovora, ističući ipak da turske provokacije moraju da prestanu kako bi mogo početi dijalog koji ima smisla.

Evropa takođe na meti Čelika

Turska ne menja kurs iako se to u Nikoziji naizgled dešava. Omer Čelik, portparol turske vladajuće stranke AKP, govorio je o “susedskoj solidarnosti”, pozivajući se na stav EU o istočnom Mediteranu, tvrdeći da on nije u skladu sa vrednostima EU.

Na konferenciji za štampu posle sastanka centralnog odbora stranke, Omer Čelik rekao je da je 30. avgusta Oruc Reis stigao u Antaliju i da će učestvovati u operacijama koje se odvijaju u istočnom Mediteranu. Napomenuo je da je predlog turske strane o formiranju zajedničkog odbora za ugljovodonike 13. jula strana kiparskih Grka odbacila i dodao da je, kako je rekao, „administracija kiparskih Grka davala izjave u pravcu slabljenja Turske garancije koje osiguravaju bezbednost naše braće u „Turskoj Republici Severni Kipar“ i garantuju njihova prava i interese“. / ibna