Novartis: Očekuje se da će Parlament pokrenuti istragu o ulozi bivšeg ministra

Novartis: Očekuje se da će Parlament pokrenuti istragu o ulozi bivšeg ministra

Očekuje se da će vladajuća većina Nove demokratije u grčkom parlamentu zatražiti da se pokrenu predistražne radnje u vezi sa slučajem Novartis od strane bivšeg zamenika ministra pravde, Dimitrisa Papangelopulosa.

Prema poslednjim informacijama, premijer Kyriacos Mitsotakis nije spreman da dozvoli da se istraga navoda da je bivša vlada pokušala uticaj na pravosudni sistem proširi i na bivšeg premijera Alexisa Tsiprasa.

Kako se izveštava, Mitsotakis je rekao saradnicima da nije otvoren za procesuiranje svojih političkih rivala i da premijere ocenjuju narod i stranice istorije. „Tsipras nesumnjivo ima političke odgovornosti, ali se one određuju na biralištima“, kažu izvori iz Nove demokratije.

Bivši premijer Antonis Samaras imenovao je Tsiprasa i Papangelopulosa, tvrdeći da je prethodna administracija pokušala da umeša visoke političare u navodni skandal o primanju mita.

U međuvremenu, stranka SIRIZA pozvala je Mitsotakisa da naloži onoliko istrage koliko želi u ovom slučaju. Analitičari ističu da bi glavna opoziciona stranka imala koristi od toga da Tsipras bude na meti desničarske vlade, jer bi se pristalice okupile u odbranu bivšeg premijera.

Dosje predmeta je tužilaštvo Vrhovnog suda poslalo Parlamentu u ponedeljak, a biće otvoren u sredu. Dvojica poslanika iz svake političke stranke dobiće pristup dosijeu, kako bi odlučili da li će se na plenumu voditi rasprava ili ne.

U dosijeu se nalaze izjave bivšeg premijera Antonisa Samarasa, bivšeg lidera PASOK-a Evangelosa Venizelosa i potpredsednika tužioca Ioannisa Angelisa.

U međuvremenu, bivši ministar zdravlja Andreas Loverdos podneo je u ponedeljak tužbu protiv tužiteljice za korupciju Vrhovnog suda Eleni Touloupaki i još dva funkcionera pravosuđa zbog postupanja sa slučajem Novartis. Loverdos je bio među deset političara koje su neimenovani svedoci optužili da su primili mito od švajcarske farmaceutske kompanije.

Navodni skandal prouzrokovao je i krizu u pravosuđu, jer se veruje da je Touloupaki optužio Angelis za svoje izjave da loše rukovodi istragom afere Novartis./ibna