Nove ankete pokazuju da Nova demokratija ima veliku prednost nad SIRIZOM

Nove ankete pokazuju da Nova demokratija ima veliku prednost nad SIRIZOM

Još dva istraživanja javnog mnjenja objavljena tokom vikenda pokazala su da je glavna opoziciona stranka u Grčkoj na dobrom putu da postigne veliku izbornu pobedu nad vladajućom SIRIZOM 7. jula.

Nakon ranijeg objavljivanja anketa agenijca Pulse i Alco, u kojima je konzervativna Nova demokratija vodi ispred levičarske SIRIZA partije Alexisa Tsiprasa od 8 do 9,2 poena, istraživanja javnog mnenja Metron Analisis i ProRata pokazala su da se glavna opoziciona stranka još više približava formiranju samostalne vlade.

Naime, anketom Metron Analisis objavljenom u nedelju u novinama To Vima utvrđeno je da je Nova demokratija trenutno ispred SIRIZE za 9 bodova, pri čemu je prva na 38,5%, a druga 29,5%, kada se uzmu u obzir važeći glasovi.

Na trećem mestu je, prema ovom istraživanju, Pokret za promenu koji dobija 8%, zatim Komunistička partija sa 5,2% i Zlatna zora 3,5%. Stranka grčkog rešenja nalazi se na nivou od 2,8 odsto, Unija stranaka centra je na 2,5 odsto, a stranka DEM25, Yanisa Varoufakisa, takođe na 2,5 odsto.

Na osnovu ovih rezultata, Nova demokratija mogla bi da upravlja većinom u rasponu od 155 do 164 poslanika, a SIRIZA bi imala 82 – 87 poslanika. Sledili bi Pokret za promene sa 22-24 poslanika, Komunistička partija sa 14-16 poslanika i Zlatna zora sa 10 – 11 poslanika. Ako bi neka od tri stranke, koje su blizu praga od 3%, uspela da pređe cenzus, dobila bi do 8 mesta u Domu.

Štaviše, 82% ispitanika očekuje da će Nova demokratija pobediti malom ili velikom marginom, sa samo 7% onih koji veruju da SIRIZA može ostati na vlasti bilo kojom marginom, malom ili velikom. Ukupno 67% je reklo da su prevremeni izbori “pozitivan razvoj za zemlju”, a 23% ih smatra “negativnim”. Od ispitanika, 51% izjavilo je da bi voleli da se pojavi koaliciona vlada, a 44% je onih koji žele da se formira samostalna vlada.

U međuvremenu, ProRata anketa za novinski portal NewPost.gr pokazala je da je Nova demokratija na 35%, a SIRIZA na 24%. Anketa objavljena u subotu ukazuje na Parlament sa šest partija, koji bi takođe omogućio Kyriacosu Mitsotakisu da formira samostalnu vladu.

Anketa stavlja Pokret za promene na 6,5%, zatim Komunističku partiju na 4,5%, Zlatnu zoru na 3,5% i DiEM25 na 3%.

Istraživanje je takođe pokazalo da bi se 39% ispitanika osećalo “nadu” ako bi Nova demokratija pobedila na izborima, 21% izjavilo je da su “indiferentni” prema rezultatu, a 19% da će pobeda glavne opozicione stranke biti “razočaravajuća”./ ibna