Novi britanski ministar za Evropu podržava rešenje kiparskog pitanja i produbljivanje bilateralnih odnosa

Novi britanski ministar za Evropu podržava rešenje kiparskog pitanja i produbljivanje bilateralnih odnosa

Podvukao je “veliku vrednost” koju britanska vlada pridaje Kipru

Autor: Michalis Michael

Novi državni podsekretar za evropska pitanja, Christopher Pincher izrazio je podršku Ujedinjenog Kraljevstva procesu pronalaženja rešenja za problem Kipra, kao i želju Londona da još više produbi bilateralne odnose sa ovom zemljom, kaže se u izveštaju Kiparske novinske agencije iz Londona.

Pincher je odgovorio na pismo predsednika Nacionalne kiparske federacije Velike Britanije Christosa Karaolisa upućeno britanskom premijeru Borisu Johnsonu.

Ministar za Evropu naglasio je „veliku vrednost“ koju britanska vlada pridaje Kipru, pozivajući se na njihove zajedničke istorijske reference i zajedničke vrednosti koje, između ostalog, iskazuju obe zemlje kao članice Commomwealth-a. On je dodao da ove zajedničke vrednosti rezultiraju saradnjom u širokom rasponu sektora, od javnog sektora i ekonomske reforme do trgovine i investicija do odbrane i bezbednosti.

Pincher je istovremeno istakao snažne odnose dva naroda, posebno u sektorima obrazovanja i turizma.

Takođe je izrazio nadu britanske vlade za daljnjim produbljivanjem bilateralnih odnosa u narednim godinama, ističući da se raduje nastavku komunikacije Vlade sa kiparskim zajednicama u Velikoj Britaniji.

Što se tiče ponovnog ujedinjenja Kipra, on je uverio predsednika Federacije Ujedinjenog Kraljevstva o nepokolebljivoj obavezi podržavanja napora za pravedno i trajno rešenje, koje će se zasnivati na međunarodno prihvaćenom modelu dvozonske dvodomne federacije.

Britanski ministar za Evropu takođe je napomenuo da London nastavlja da ohrabruje sve strane da pokažu obnovljenu posvećenost procesu dogovora, radeći na ponovnom pokretanju pregovora./ibna