Novi gasovod bi povezivao mreže BiH i Hrvatske

Novi gasovod bi povezivao mreže BiH i Hrvatske

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) osigurala je 500.000 dolara kao grant za studiju izvodljivosti novog gasovoda koji bi trebao povezati bosanskohercegovačku i hrvatsku mrežu. Projektu se protive najviši funkcioneri Republike Srpske, koji žele izgraditi gasovod od Srbije do Banja Luke, za ruski gas.

Budući gasovod će omogućiti da Bosna i Hercegovina ima pristup magistralnom naftovodu koji će takođe omogućiti vezu sa budućim LNG terminalom na hrvatskom ostrvu Krku.

Sarajevski mediji izveštavaju da bi taj potez smanjio zavisnost BiH o snabdevanju gasom iz Rusije i Srbije. Kako je rečeno u izveštajima, direktor BH-gasne kompanije Jasmin Salkić rekao je da će se naredne sedmice raspisati tender za pripremu studije izvodljivosti. Sva relevantna dokumentacija treba da bude završena u narednih 12 meseci i očekuje se da će gasovod biti operativan najkasnije 2023. godine.

Projekat “Južna interkonekcija” smatra se strateškim od strane vlasti u Federaciji BiH.

Budući gasovod proširio bi se od grada Zagvozda na jugu Hrvatske do Posušja, Bosna i Hercegovina i dalje do Mostara i Travnika.

Očekuje se da će Hrvatska izgraditi 60 km dugačak cevovod od Splita do Zagvozda kao deo projekta, dok će ruta od Zagvozda do Travnika biti 114 kilometara, sa dodatnih 46 kilometara granskog gasovoda do Mostara. Procenjuje se da će celi projekat biti vredan 100 miliona evra.

Povoljan kredit koji će odobriti EBRD pokriće troškove. Grant za studiju izvodljivosti je osiguran uz pomoć agencije USAID. Sporazum je potpisan tokom godišnjeg sastanka EBRD-a i Poslovnog foruma u Sarajevu ranije ovog meseca.

Ranije ove godine, vlada Republike Srpske zaključila je da projekat nije prioritet za entitet i odbacio ga. Vlasti u RS su uskratile svoju podršku budućem sporazumu između BiH i Hrvatske o povezivanju gasnih mreža dveju zemalja.

Milorad Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH, izjavio je u sredu da bi “bilo dobro da funkcioneri FBiH razgovaraju s predstavnicima Rusije o gasovodu u cilju povećanja isporuke prirodnog gasa celoj BiH”. On je rekao da će se Republika Srpska u budućnosti baviti pitanjem izgradnje gasovoda.

„Ključno pitanje s kojim ćemo se baviti u budućnosti je izgradnja gasovoda, naime grane koja će biti povezana sa Turskim tokom. Želimo izgraditi gasovod od Bijeljine do Banjaluke“, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Republika Srpska ima samo nekoliko kilometara gasovoda na području Zvornika kao “most” za plin iz Rusije, preko Srbije, u Federaciju BiH. Postoji samo jedna fabrika koja koristi taj gas u RS. Davno je Dodik predložio izgradnju gasovoda od Bijeljine do Novog Grada, ali je skraćen na Banja Luku.