Novi incident sa migrantima u zapadnoj BiH

Novi incident sa migrantima u zapadnoj BiH

Najmanje 100 migranata učestvovalo je u tuči u prihvatnom centru Miral u Velikoj Kladuši. Incident se dogodio oko sat vremena nakon ponoći. Policija je došla na mjesto događaja, ali su policajci takođe napadnuti.

Masovna tuča policiji je prijavljena od strane obezbeđenja Centra, a kada su pokušavali da smire situaciju, migranti su počeli da bacaju staklene boce, kamenje i metalne šipke prema policajcima.

Prema rečima portparola Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK), Ale Šiljdedića,  tri policajca supovređena a jedno vozilo je oštećeno. Nakon toga je pozvano pojačanje iz Velike Kladuše i Cazina.

“Jutros oko 4:30 je uspostavljen red i mir u centru, a 20 osoba je identifikovano kao inicijatori sukoba. Trenutno se provodi krivična obrada”, dodao je Šiljdedić.

Nekoliko migranata je povređeno, ali tačan broj još nije utvrđen. Kako pišu lokalni mediji, najveći broj učesnika u tuči je lakše povređen.

Rizik od konflikta je i dalje prisutan, s obzirom da je određeni broj migranata napustio centar.

“Napetosti su prisutne, a incidenti su još uvek mogući. Policijske snage su na licu mesta i u stanju su pripravnosti”, rekao je portparol MUP-a USK.

Sukobi među migrantima su intenzivirani nakon nedavnog požara u Centru za prihvat Miral. Među izgrednicima su i osobe iz Maroka, Pakistana, Alžira i drugih zemalja.

U Centru Miral 1. juna izbio je veliki požar. Oko 30 ljudi je povređeno, a sobe sa 247 kreveta u potpunosti su izgorele. Uzrok požara je ljudski nemar, tj. električni ili gasni uređaji na kojima su migranti pripremali hranu.

Nakon požara, svi migranti dobili su alternativni smještaj u velikim šatorima ispred zgrade Mirala.

Bosna i Hercegovina je još uvek pod velikim pritiskom brojnih migranata koji nezakonito prelaze granicu sa Srbijom. Oni pokušavaju da dođu do Hrvatske, prve zemlje EU na svom putu. Incidenti su česti i migranti se ponekad suočavaju sa lokalnim stanovništvom. U nekoliko slučajeva, migranti su provalili u prazne kuće u pokušaju da pronađu zaklon od kiše i niskih temperatura za ovo doba godine.