Novi poslanici grčkog Parlamenta položili zakletvu

Novi poslanici grčkog Parlamenta položili zakletvu

Novoizabrani poslanici Parlamenta Grčke položili su zakletvu u sredu. Poslanici šest političkih partija zauzeli su svoja mesta u Domu (grčkom Parlamentu) koji broji 300 članova po prvi put od opštih izbora 7. jula.

U četvrtak, poslanik Nove demokratije Kostas Tasulas biće izabran za novog predsednika parlamenta, a očekuje se da će SIRIZA podržati njegovu kandidaturu. Haralambos Athanasiou, Nikitas Kaklamanis i Thanasis Bouras izabrani su da postanu potpredsednici vladajuće stranke, dok će glavna opoziciona stranka SIRIZA postaviti Dimitrisa Vitsasa za četvrtog potpredsednika.

Osim toga, u subotu će početi trodnevna parlamentarna rasprava o vladinom programu. Debata će kulminirati glasanjem o poverenju vladi u ponedeljak uveče. Ovo će biti prvi sukob premijera Kiriacosa Mitsotakisa i lidera najveće opozicione strankeAlexisa Tsiprasa u parlamentu, pošto je bivši premijer izabran u parlament na opštim izborima.

Tokom predstavljanja vladinih planova, očekuje se da će se Mitsotakis fokusirati na “paket reformi” za koji se nada da će izgraditi poverenje između Atine i međunarodnih kreditora. Od premijera se ne očekuje da objavljuje iznenadne jednostrane odluke o ekonomskoj politici; umesto toga, on će odrediti planove za postepeno smanjenje poreza u periodu od nekoliko godina, sve dok se ne dogovore fiskalni ciljevi.

Vlada namerava predati nacrt zakona o reformi oporezivanja do 10. avgusta. Zakoni će takođe uključivati mere za rast, odredbe koje imaju za cilj privlačenje investicija i reforme kroz poteze na nivou države.

U međuvremenu, formiranje vlade i ministarstava ubrzano se nastavlja. Vlada je u sredu najavila imenovanje još 24 generalna sekretara koji će odmah preuzeti nove dužnosti, podižući ukupan broj generalnih i specijalnih sekretara koji su ove sedmice imenovani na 52.

Većina novih generalnih sekretara ima iskustvo rada u privatnom sektoru i po prvi put su uključeni u politiku, dok je prvi put u mnogo godina da su generalni sekretari imenovani u tako kratkom vremenu nakon izborne pobede./ibna