Novi potres i novi slučajevi koronavirusa u Hrvatskoj

Novi potres i novi slučajevi koronavirusa u Hrvatskoj

Novi potres, jačine 3,7 po Richterovoj skali, potresao je Zagreb u ponedeljak oko 11.12 sati. Zemljotres je trajao nekoliko sekundi, a njegov epicentar bio je četiri kilometra severno od Zagreba i osam kilometara jugoistočno od Kasine.

Devojčica koja je povređena u nedeljnom zemljotresu je još uvek u kritičnom stanju, nekoliko desetina građana su lakše povređeni. U isto vreme, građani moraju da poštuju mere za suzbijanje koronavirusne pandemije.

Hrvatski tim za upravljanje krizama COVID-19 saopštio je u ponedeljak da će biti uvedena i zabrana putovanja iz grada u grad kao još jedna restriktivna mera čiji je cilj sprečavanje širenja koronavirusa.

“Broj pacijenata zaraženih koronavirusom raste, a to su neophodne mere,” rekao je ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, koji predsedava timom za upravljanje krizama.

Upozorio je da će, u slučaju kršenja mera, vlasti biti primorane da usvoje još rigoroznije mere.

Rekao je da su neki stanovnici Zagreba u nedelju napustili grad, što je bila refleksna reakcija nakon što je hrvatsku prestonicu pogodio snažan potres.

“Tim građanima biće dozvoljeno da se vrate svojim kućama u Zagrebu,” rekao je Božinović na redovnoj konferenciji za novinare koju tim za upravljanje krizama održava svako jutro od izbijanja epidemije.

Hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš na jutrošnjoj konferenciji za novinare Štaba civilne zaštite rekao je da su potvrđeni novi slučajevi zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Broj zaraženih osoba porastao je preko noći za 52 i sada iznosi 306.

Beroš je takođe izjavio da je na aerodrom Zagreb sletio avion Croatia Airlines-a, koji je donio medicinsku opremu koju su Hrvatskoj poklonili Ujedinjeni Arapski Emirati./ibna