NaslovnicaSrbijaNOVI SAD JEDAN OD NAJBOLJIH MEĐU 60 GRADOVA I OPŠTINA: Jedan od...

NOVI SAD JEDAN OD NAJBOLJIH MEĐU 60 GRADOVA I OPŠTINA: Jedan od pobednika na konkursu „Ekoopština“

Novi Sad je grad koji se već dugi niz godina zalaže za očuvanje životne sredine, te bolje i kvalitetnije uslove za život svih građana.

Kao rezultat jednog takvog zalaganja je i veoma bitna nagrada na konkursu „Ekoopština“. U pitanju je francusko-srpska platforma, nacionalno takmičenje lokalnih samouprava u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Konkurs „Ekoopština“ ima za cilj razmenu znanja i iskustava u borbi protiv klimatskih promena između lokalnih samouprava i preduzeća.

Ukupno je stiglo 60 prijava iz 35 opština i gradova Srbije i to u 4 kategorije: „Održivo upravljanje otpadom“, „Energetska efikasnost“, „Pametni gradovi“ i „Održivo upravljanje vodom“.

Konkurisalo se tako što su se popunjavali upitnici koje je ocenjivao žiri sastavljen od domaćih stručnjaka sa univerziteta u Beogradu i Novom Sadu i organizacija civilnog društva, Stalne konferencije gradova i opština i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj.

Nagrade je dobilo 8 gradova i opština koji su dobili studijsko putovanje u Francusku. Među nagrađenima je i Novi Sad i to u kategoriji “Održivo upravlјanje vodom“. Ovo je značajan uspeh ali i motivacija za buduće poduhvate i aktivnosti kada je u pitanju zaštita i očuvanje životne sredine, ali i boljeg i zdravijeg života svih građana Novog Sada.

Nagrade su dodeljene u Ambasadi Francuske u Beogradu, a ovom prilikom potpisan je i novi Sporazum o saradnji Ambasade Francuske sa Delegacijom Evropske unije u Republici Srbiji. Sporazum će omogućiti proširenje projekta „Ekoopština“, koji postaje deo inicijative „Zelena agenda za Srbiju“.

Jedan od planova za budućnost je da ovaj projekat postane stub francusko-srpske saradnje na temu održivih gradova.

Promo

Kurir

Najnovije objave