Novi sastanak Saveta političkih lidera Kipra biće održan nakon sastanka Anastasiades-Akinci

Novi sastanak Saveta političkih lidera Kipra biće održan nakon sastanka Anastasiades-Akinci

Uslediće brifing o rezultatima

Autor: Michalis Michael

Novi sastanak Saveta političkih lidera Kipra biće održan nakon što se kiparski predsednik Nicos Anastasiades sastane s Mustafom Akincijem 9. avgusta. Tada će Anastasiades obavestiti Savet o rezultatima svojih sastanaka i narednim koracima. Sastanku u Troodosu pratile su izjave vladinog portparola Prodromosa Prodromoua, koji je naglasio aspiracije grčko-kiparske strane.

„Strana kiparskih Grka je konstantno zainteresovana i ne samo da traži rešenje, već traži i ponovno pokretanje razgovora, nakon ćorsokaka u koji se došlo u julu 2017. godine; smatramo da ovo da za ovo dvoje postoje jaki razlozi ali traže značajnu raspravu. Zaista je važno da su GS i Ujedinjene nacije pokazale značajan interes za ponovno pokretanje diskusija, to je naš cilj; tako da se predsednik, uzimajući u obzir stavove svih političkih snaga, vraća na osnove svih odluka i rezolucija UN-a, kao i na parametre koji je GS postavio posle Crans Montane“, izjavio je on.

Šta je DISI-AKEL prokomentarisao

Na kraju četvoročasovnog sastanka Saveta, lideri kiparskih političkih stranaka bili su uglavnom fokusirani na ono što treba učiniti tokom sastanka Anastasijades-Akinci, kako bi se nastavili razgovori, što je glavna briga kiparske strane.

„Uklanjanje zastoja i ponovno započinjanje razgovora u dogovorenom okviru dvozonske federacije dve zajednice (BBF) i Guterresovih parametara ostaje naš glavni prioritet“, objavio je predsednik DISI-a Averof Neofitou na svom Tvitter nalogu.

„AKEL očekuje da će 9. avgusta dvojica lidera uložiti sve napore da polako grade pozitivnu klimu koja će omogućiti nastavak pregovora, prekid turskih provokacija i stvaranje uslova koji će nam omogućiti da sa optimizmom vidimo budućnost”, rekao je generalni sekretar stranke Andros Kiprianou.

Takođe je dodao da je sastanak sa Mustafom Akincijem presudan i odlučujući za stvaranje uslove za nastavak suštinskih pregovora, dodajući da „smo se od 1974. svi složili da se pitanje Kipra može rešiti samo pregovorima. Presudno je da će narednog petka biti stvorena odgovarajuća atmosfera kako bi se omogućio nastavak smislenih pregovora; mi smo kao političke partije svoje stavove i misli preneli predsedniku“./ ibna