Novi „ulaz“ Gazproma u Srbiju

Novi „ulaz“ Gazproma u Srbiju

Generalni direktor Gazprom Energoholdinga, Denis Fedorov, i ministar rudarstva i energetike Srbije, Aleksandar Antić, objavili su novu saradnju Srbije i Rusije u oblasti energetike, a posebno činjenicu da su obe strane potpisale sporazum kojim se potvrđuje njihova zajednička namera da promovišu izgradnju gasnih elektrana u Srbiji i izgradnju infrastrukture za tečni prirodni gas (LNG).

„Ovim dokumentom – kako je navedeno u Gazpromovom saopštenju – stranke su potvrdile obostrani interes za izgradnju projekata toplana i elektrana u Srbiji i njihovu nameru da razmotre stvaranje zajedničke građevinske kompanije uz učešće Gazprom Energoholdinga i državnog preduzeća Srbije, koje će imenovati Vlada Srbije.”

Glavni uslovi za uspostavljanje ovog zajedničkog poduhvata biće određeni tokom detaljnih pregovora.

Izgradnja elektrane u Kragujevcu, četvrtom po veličini gradu u Srbiji, prepoznata je kao prioritetni projekat.

“Već smo počeli sa izgradnjom jedinice, sada planiramo izgraditi još jednu elektranu snage 300 megavata, koja će se zvati Kragujevac”, rekao je generalni direktor Gazprom Energoholdinga Denis Fedorov.

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je u martu najavio da Srbija razmatra mogućnost izgradnje četiri gasne elektrane u Kragujevcu, Nišu, Beogradu i Novom Sadu, kao i nekoliko terminala za tečni prirodni gas (LNG) u pokušaju da industrijalizuje zemlju.

U junu 2018. godine, Upravni odbor Gazproma odobrio je strategiju kompanije u energetskom sektoru za period 2018-2027.

Za sada, Gazprom Energoholding sprovodi projekat izgradnje termoelektrane snage 200 MV u blizini rafinerije u Pančevu, blizu Beograda, za koju se očekuje da će početi sa radom 2020. godine.

Napominje se da je Gazprom Energoholding, 100% podružnica Gazproma, kompanija specijalne namene koja upravlja aktivnostima Gazproma u sektoru proizvodnje energije i električne energije.

Rusija i Srbija su 7. marta 2019. godine potpisale Memorandum o razumevanju u vezi sa sprovođenjem projekata kombinovane proizvodnje toplotne i električne energije u Srbiji.

Prema Memorandumu, obe strane su obećale da će proučiti različite opcije za izgradnju i modernizaciju elektrana u Srbiji.

Istovremeno, Srbija i Gazprom, prema Aleksandru Antiću, ministru rudarstva i energetike Srbije, će nastojati da ojačaju oblasti proizvodnje LNG u Srbiji, kako bi zadovoljile potrebe onih regiona koji nisu pokriveni gasovodnom mrežom.

Na kraju, Rusija je pokazala interesovanje, preko Gazprom Nefta, za izgradnju petrohemijske fabrike u Srbiji, navodi ministar./ibna