Novinari Marija Resa i Dmitri Muratov dobitnici Nobelove nagrade za mir 2021

Novinari Marija Resa i Dmitri Muratov dobitnici Nobelove nagrade za mir 2021

Norveški Nobelov komitet odlučio je da Nobelovu nagradu za mir za 2021. godinu dodeli Mariji Resi i Dmitriju Muratovu za njihove napore da zaštite slobodu izražavanja, što je preduslov za demokratiju i trajni mir. Gospođa Resa i gospodin Muratov primaju nagradu za mir za hrabru borbu za slobodu izražavanja na Filipinima i u Rusiji. Istovremeno, oni su predstavnici svih novinara koji se zalažu za ovaj ideal u svetu u kome se demokratija i sloboda štampe suočavaju sa sve nepovoljnijim uslovima.

Maria Resa koristi slobodu izražavanja kako bi razotkrila zloupotrebu moći, upotrebu nasilja i rastući autoritarizam u svojoj rodnoj zemlji, na Filipinima. 2012. godine je zajedno sa drugima osnovala Rappler-a, kompaniju za digitalne medije za istraživačko novinarstvo, koju i dalje vodi. Kao novinar i izvršni direktor Rapplera, Resa se pokazala kao neustrašivi branitelj slobode izražavanja. Rappler je kritičku pažnju usmerio na kontroverznu, ubilačku kampanju režima Dutertea protiv droga. Broj umrlih je toliko veliki da kampanja liči na rat koji se vodi protiv sopstvenog stanovništva zemlje. Resa i Rappler su takođe dokumentovali kako se društveni mediji koriste za širenje lažnih vesti, uznemiravanje protivnika i manipulaciju javnim diskursom.

Dmitrij Andrejevič Muratov decenijama brani slobodu govora u Rusiji pod sve izazovnijim uslovima. 1993. godine bio je jedan od osnivača nezavisnih novina Novaja gazeta. Od 1995. bio je glavni urednik novina ukupno 24 godine. Novaja Gazeta je danas najnezavisniji list u Rusiji, sa fundamentalno kritičkim odnosom prema moći. Novinarstvo zasnovano na činjenicama i profesionalni integritet učinili su ga važnim izvorom informacija o cenzuriranim aspektima ruskog društva koje retko spominju drugi mediji. Od svog osnivanja 1993. godine, Novaja Gazeta je objavljivala kritičke članke na teme koje se kreću od korupcije, policijskog nasilja, nezakonitih hapšenja, izbornih prevara i „fabrika trolova“ do upotrebe ruskih vojnih snaga unutar i izvan Rusije.

Protivnici Novaja Gazete odgovorili su uznemiravanjem, pretnjama, nasiljem i ubistvima. Od početka rada novinara, šest njegovih novinara je ubijeno, uključujući Anu Politkovskaju koja je napisala članke o ratu u Čečeniji. Uprkos ubistvima i pretnjama, glavni urednik Muratov odbio je da napusti nezavisnu politiku novina. On je dosledno branio pravo novinara da pišu šta god žele o čemu god žele, sve dok su u skladu sa profesionalnim i etičkim standardima novinarstva.

Slobodno i nezavisno novinarstvo zasnovano na činjenicama služi za zaštitu od zloupotrebe moći, laži i ratne propagande. Norveški Nobelov komitet ubeđen je da sloboda izražavanja i sloboda informisanja pomažu da se obezbedi informisana javnost. Ova prava su ključni preduslovi za demokratiju i štite od rata i sukoba. Nobelova nagrada za mir Mariji Resi i Dmitriju Muratovu ima za cilj da naglasi važnost zaštite i odbrane ovih osnovnih prava.

Bez slobode izražavanja i slobode štampe, biće teško uspešno promovisati bratstvo među narodima, razoružanje i bolji svetski poredak koji će uspeti u našem vremenu. Ovogodišnja nagrada Nobelove nagrade za mir čvrsto je usidrena u odredbama oporuke Alfreda Nobela. / ibna

Izvor: Nobelova nagrada