Novinari pozivaju na zaštitu Gojka Raičevića

Novinari pozivaju na zaštitu Gojka Raičevića

Predsednik Komisije za istraživanje napada na novinare, Nikola Marković, pozvao je danas medijsku zajednicu u Crnoj Gori da zaštiti profesionalna prava novinara urednika IN4S portala Gojka Raičevića, jer slična situacija se može dogoditi svakom novinaru.

Ranije ovog jutra, policajci su ispitali Raičevića u vezi sa njegovim pričama pubikovanim u medijima.

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici nedavno je otvorilo slučaj povodom nekoliko izveštaja na portalu “IN4S”, u kojem, kako je saopšteno, bivši ambasador u Moskvi Milan Roćen ima telefonske razgovore sa nekoliko ljudi.

“Kao predsjednik Komisije smatram neprihvatljivim da su novinari dovedeni na policijsko saslušanje zbog svojih tekstova i izvora, izveštaja i audio snimaka. Osuđujem takve radnje nadležnih organa”, rekao je Marković u vezi sa saslušanjem Raičevića.

Marković smatra da svaki tekst koji ukazuje na sumnjivo i nezakonito ponašanje javnih funkcionera predstavlja javni interes.

“Umjesto afirmisanja istraživačkog novinarstva, država želi srušiti sve kritičke misli i sprečiti objavljivanje izveštaja koji ukazuju na zloupotrebu položaja. Umjesto da se državni organi bave bivšim ambasadorom u Moskvi Milanom Roćenom, ispitivali su Raičevića kako bi saznali poreklo snimaka koji diskredituju vlasti“, istakao je Marković.

On je najavio da će na prvoj sednici Komisije predložiti da se ovaj slučaj otvori kao još jedan u nizu napada i pretnji novinarima.

Crnogorska policija je nakon saslušanja pustila Raičevića na slobodu.