Novinari trebaju pratiti smernice o izveštavanju o terorizmu

Novinari trebaju pratiti smernice o izveštavanju o terorizmu

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (BiH) i Savet za štampu BiH, predstavili su u Sarajevu, smernice za novinare „Izveštavanje o nasilnom ekstremizmu i terorizmu“.

“Cilj Smernica je da novinarima pomognu u izveštavanju o nasilnom ekstremizmu i terorizmu, kako bi se izbegao senzacionalizam i nenamerno širenje panike i straha. One predstavljaju novi skup standarda profesionalnog izveštavanja o ovim pitanjima kako bi se sprečilo pogrešno izveštavanje i osiguralo društveno odgovorno novinarstvo,” kaže Misija OSCE u saopštenju za javnost.

Šefica Misije OSCE-a u BiH, Kathleen Kavalec, istakla je da je Savet za štampu napravio velik korak napred prepoznavši potrebu za izradom i donošenjem ovih smernica u okviru šireg niza profesionalnih standarda. „Izveštavanje o ovim osetljivim temama i pitanjima i dalje predstavlja veliki izazov za medije, ne samo u BiH, već i širom sveta. Izostanak odgovornog pristupa pri informisanju javnosti, koji se može manifestovati kroz senzacionalističko izveštavanje, može dovesti i veoma često i dovodi do nenamernog širenja terorističke propagande, te širenja straha i netolerancije – što može voditi u nasilje“, izjavila je ambasadorka Kavalec.

Ljiljana Zurovac, programska direktorica Saveta za štampu BiH istakla je da  je izveštavanje o terorizmu i nasilnom ekstremizmu, na žalost, sve češći zadatak novinara u BiH. „Novinari su obavezni izveštavati o ovim temama u interesu javnosti, a u isto vreme biti veoma oprezni i pažljivi u odabiru koje informacije i kako plasirati, iz kojih izvora i u kojem trenutku, da ne bi dodatno stvarali paniku i strah među građanima, kao i da pažljivo i u skladu sa profesionalnim etičkim Kodeksom izveštavaju o žrtvama i deci uključenim u događaje izazvane terorističkim aktom i aktom nasilnog ekstremizma. Veoma je bitna činjenica da su urednici medija aktivno učestvovali u donošenju ovih Smernica, i da su one temeljene na dilemama koje su do sada kod ovakvih izveštavanja imali u svojim medijima,“ izjavila je Zurovac.

Ove Smernice nastale su u skladu sa zaključcima OSCE-ove konferencije „Mediji i terorizam“, održane u Sarajevu, u septembru 2018. godine, kojoj su prisustvovali novinari, urednici i medijski radnici iz BiH i inostranstva.