NaslovnicaAlo.rsNOVO BOJNO POLJE NA GRANICI SA SRBIJOM Oko ove zemlje se sprema...

NOVO BOJNO POLJE NA GRANICI SA SRBIJOM Oko ove zemlje se sprema novi obračun Rusije i Zapada, marionetska vlast počinje da se kruni

Objavljeno:

Sam Zelenski se povukao iz govora, ali je pravi razlog bio otpor rumunske nacionalističke opozicione partije Unije za Rumunije (AUR), koja je zapretila protestima. Stranka je više nego udvostručila svoju podršku od parlamentarnih izbora 2020. Ona takođe vodi u anketama za izbore za Evropsku uniju sledeće godine – iako su Ukrajina i Moldavija zabranile njenom lideru da uđe u te zemlje zbog navodnih veza sa Kremljom.

Zemlja se suočava sa prekretnicom – kako u pogledu njenog položaja u odnosu na Ukrajinu, tako i u smislu njenog položaja u Evropi. Nakon povratka slovačkog populiste Roberta Fica i njegovog kasnijeg pomeranja ka stavu bliže Mađarskoj u smislu otpora evropskoj podršci Kijevu, Bukurešt će se verovatno pokazati kao sledeće veliko političko bojno polje.

Osim što je status Bukurešta daleko važniji i značajniji od Bratislave.

Rumunija igra glavnu ulogu u pružanju humanitarne pomoći i snabdevanju Ukrajine vojnom opremom, ali što je najvažnije, ona je glavni igrač u omogućavanju da žito stigne na svetska tržišta. Više od polovine ukrajinskog žita je izvezeno preko Rumunije od početka ruske invazije prošlog februara.

rumunija

EPA

 

 

Odnosi Rumunije sa Kijevom su osetljivo pitanje na unutrašnjem i međunarodnom planu. Potencijalni zaokret Rumunije će imati velike posledice na šire evropsko ekonomsko i političko okruženje, pošto će zemlja takođe igrati ključnu ulogu u evropskoj i globalnoj energetskoj bezbednosti u narednim godinama.

Ovog juna, austrijska multinacionalna kompanija OMV i rumunska gasna kompanija Romgaz najavili su planove da ulože do 4 milijarde evra (oko 4,26 milijardi dolara) u razvoj polja prirodnog gasa u Crnom moru, projekat za koji kompanije veruju da bi mogao proizvesti najmanje 10 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Planirano je da razvoj infrastrukture počne sledeće godine, a očekuje se da će proizvodnja početi 2027. Važno je napomenuti da je razvoj ovog resursa ključan za ublažavanje ruskih pretnji na srednji rok.

Ključno oružje

Uspešan razvoj proizvodnje gasa u Rumuniji pruža mogućnost da se oslabi ruska ekonomija.

Uticaj strategije Kremlja bio je značajan, podižući inflaciju na vrhunce koji nisu viđeni decenijama. Kremlj je jasno stavio do znanja da je voljan da cilja evropske ekonomije. Štaviše, povlačenje Kremlja iz Crnomorske inicijative za žito u julu imalo je mali uticaj na globalne cene žita, ali je podstaklo tenzije oko evropskih tržišta gasa, uključujući i spor STO protiv Mađarske, Poljske i Slovačke oko njihovih jednostranih ograničenja.

rumunija

EPA

 

 

Istovremeno, AUR i druge rumunske političke partije takođe su koketirale sa takvim aktivnostima.

Ali gas je verovatno najznačajniji, sa paranoičnim globalnim tržištem koje je nervozno zbog bilo kakvih poremećaja u snabdevanju u doglednoj budućnosti. Pre deset dana, evropske i svetske cene gasa su naglo porasle zbog sumnje na curenje gasovoda između Finske i Estonije, kao i pretnji štrajkovima u Australiji u avgustu. Dalji rast cena gasa preti da dodatno stimuliše inflaciju, što će zahtevati novo povećanje kamatnih stopa. O političkim i ekonomskim troškovima takvih mera ne treba mnogo raspravljati.

Zbog toga je za Ukrajinu, Evropu i širi Zapad od najveće važnosti da rumunski gas što pre poteče. Rusija, pak, ima sve razloge da se tome suprotstavi. Ruska militarizacija Crnog mora — gde ona polaže pravo na teritorijalne vode koje se graniče sa Rumunijom aneksijom Krima — je očigledna neposredna pretnja za Zapad, ali ne i jedina.

Rusija ima dugu istoriju korišćenja mreža uticaja i poslovnih partnera da bi stekla uporište u energetskim projektima širom Evrope, uključujući Rumuniju. Ruske kompanije već dugo investiraju u Rumuniji u metalni sektor i u ugljovodoniku i lučku industriju. Određeni broj rumunskih biznismena su takođe dugogodišnji partneri Kremlja. Prečesto su ove akcije prolazile ispod radara.

Na primer, rumunska naftna kompanija Grup Servicii Petroliere (GSP) — koju kontroliše generalni direktor i predsednik Gabrijel Komanesku — ima dugu istoriju poslova sa Kremljom. Komanesku ne planira da napusti rusko tržište, uprkos pojačanim sankcijama nakon izbijanja rata.

Ili Evropa ili Unija za Rumuniju

S druge strane, na političkom frontu, čak i pre uspona stranke AUR, rascepkani rumunski parlament bio je veoma nefunkcionalan. Zapad strahuje da je takvo stanje idealno za Rusiju. Kratak savez između USR i PNL propao je nakon samo devet meseci. Rumunija je imala četiri premijera u poslednje tri godine, a najnovije koalicije okupile su PNL i PSD. Poslednju vladu, formiranu u junu 2023., predvodi lider PSD-a Marsel Čolaku, koji je i sam svojevremeno bio pod istragom za potencijalnu korupciju.

U međuvremenu, mnogi Rumuni napuštaju umerene, mejnstrim partije i okreću se AUR-u, populističkom Savezu za Uniju Rumunije, povlačeći ceo politički diskurs u zemlji udesno, ignorišući probleme korupcije. Evropa, ako namerava da deluje, mora da deluje sada, kako bi se proaktivno uključila u rešavanje političkih problema Rumunije. U suprotnom, umesto njih će to uraditi AUR – i Kremlj.

 

@alo_portal Da li muškarac koji je prevario prvu ženu može da bude veran drugoj? 🤔 Šta vi mislite? Pišite nam u komentarima 👇🏻 #alo #alodnevnenovine #alonovine #fypシ #foryou #viral #fypシ゚viral ♬ original sound – Alo_portal

 

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave

Kreiraj čestitku i osvoji Grand novogodišnji set

Decembarska euforija pred dolazak Nove godine je počela, a magija zimskih praznika polako se...

AĆIN OSTAO BEZ POLUFINALA! Srbin ostao rezerva na Evropskom prvenstvu

Srpski plivač Nikola Aćin nije danas uspeo da se plasira u polufinale trke na...

NOVA OPTUŽNICA PROTIV ODBEGLOG RADOJA ZVICERA: Crnogorsko tužilaštvo ga tereti za šverc 743 kilograma kokaina

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je novu optužnicu protiv odbeglog vođe "kavačkog klana"...

SASLUŠANJE JEDNOG OD OSUMNJIČENIH ZA UBISTVO VANJE GORČEVSKE: Velibor Manev prvo negirao, a onda detaljno opisao dvostruki zločin!

Jedan od osumnjičenih za ubistvo Vanje Đorčevske, Velibor Manev već satima svedoči u skopskom...

Kreiraj čestitku i osvoji Grand novogodišnji set

Decembarska euforija pred dolazak Nove godine je počela, a magija zimskih praznika polako se...

AĆIN OSTAO BEZ POLUFINALA! Srbin ostao rezerva na Evropskom prvenstvu

Srpski plivač Nikola Aćin nije danas uspeo da se plasira u polufinale trke na...

NOVA OPTUŽNICA PROTIV ODBEGLOG RADOJA ZVICERA: Crnogorsko tužilaštvo ga tereti za šverc 743 kilograma kokaina

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo je novu optužnicu protiv odbeglog vođe "kavačkog klana"...