Nuklearna elektrana Kozloduj dobila produženje ugovora

Nuklearna elektrana Kozloduj dobila produženje ugovora

Rad drugog reaktora snage 1.000 MV (blok 6) Kozloduja, jedine bugarske nuklearne elektrane, produžen je za jednu deceniju, do 2029. godine, nakon što su bugarske vlasti dale odobrenje.

Očekivalo se da će dozvola za rad ovog reaktora isteći 2021. godine, nakon što je 1991. postala deo bugarske distributivne mreže.

Niz testova su obavili ruska kompanija Rosatom i francuska kompanija EDF da bi utvrdili trenutno stanje drugog reaktora, jer je izgrađen još u vreme Sovjetskog Saveza.

Prema saopštenju, nuklearna elektrana Kozloduj u takvom je stanju da se može koristiti još 30 godina, štosu potvrdili nedavni testovi.

„Danas je dobar dan za Bugarsku i za bugarsku ekonomiju, pošto je uloga nuklearne elektrane Kozloduj u energetskoj kombinaciji zemlje i njenom ekonomskom razvoju izuzetno važna“, prokomentarisala je bugarska ministarka energetike Temenuška Petkova, dodajući da „obnavljanje dozvole dokazuje da nuklearna elektrana Kozloduj radi po najvišim standardima bezbednosti na međunarodnom nivou i može da se uporedi sa najbezbednijim nuklearnim centralama širom sveta“.

Prvi reaktor (blok 5) nuklearne elektrane Kozloduj dobio je „produženi život“ do 2027. godine, deset godina od pregleda 2017. godine.

Ova dva “proširenja” predstavljaju investiciju od oko 149,3 miliona evra, prema bugarskoj ministarki energetike Petkovoj.

Prema njenim rečima, nuklearna elektrana Kozloduj pokriva 34% potreba za električnom energijom u zemlji i predstavlja profitabilan posao, čiji prihodi su iznosili 270 miliona leva u prvih 8 meseci 2019. godine.

Reaktori 1 – 4, snage 400 MV, za koje je utvrđeno da se ne mogu nadograditi, ugašeni su 2002. i 2006. godine, na zahtev Brisela, koji je to postavio kao preduslov za pristup Bugarske u EU.

Na kraju, vredno je pomenuti da je nuklearna elektrana Kozloduj 4. septembra ove godine proslavila 45. rođendan. / ibna