Nuklearna elektrana u Akkuiu će početi sa radom 2023. godine

Nuklearna elektrana u Akkuiu će početi sa radom 2023. godine

Akkuiu NGS Elektrik Uretim Corp., podružnica Rosatoma, ruske državne kompanije za atomsku energiju, dobila je dozvolu za početak izgradnje drugog postrojenja za nuklearni reaktor u elektrani Akkuiu, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Zaista, izveštaje potvrđuje i turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, koji je, govoreći za novinsku agenciju Bloomberg, izjavio da je Turska odobrila osnovnu dozvolu za drugi nuklearni reaktor koji će biti izgrađen u ovoj specifičnoj nuklearnoj elektrani, istovremeno naglašavajući da se izgradnja projekta odvija prema originalnom dizajnu, pri čemu je proizvodnja prvog nuklearnog reaktora skoro završena.

Cilj je da prvi nuklearni reaktor bude operativan do 2023. godine, dok se očekuje da će izgradnja ostale tri jedinice biti završena do 2025. godine.

Stanica će obuhvatiti četiri jedinice, svaka snage 1200 MV.

Međudržavni sporazum između Rusije i Turske o izgradnji nuklearne elektrane Akkuiu potpisan je u maju 2010.

U međuvremenu, izgradnja terminala u Kıyıkoiu (Medea) u istočnoj Trakiji, za turski deo gasovoda prirodnog gasa Turski tok, završena je za 95%, navodi se u videu koji je na Youtube-u objavio Gazprom.

Podsjeća se da se očekuje da će isporuka gasa sa ruskog domaćeg tržišta za Tursku preko gasovoda Turski tok početi prije kraja 2019. godine.

Projekat se sastoji od dve grane, kapaciteta 15,75 kubnih metara gasa svaka; prvi će snabdevati Tursku, dok će drugi snabdevati jugoistočni deo Evrope. / ibna