O čemu će se raspravljati na tripartitnom samitu između Grčke, Kipra i Izraela

O čemu će se raspravljati na tripartitnom samitu između Grčke, Kipra i Izraela

Očekuje se da će energetska saradnja i pitanje bezbednosti u Istočnom Mediteranu biti u središtu predstojećeg tripartitnog sastanka u Jerusalimu, na kojem će učestvovati Aleksis Tsipras, Nicos Anastasiades i Benjamin Netaniahu.

Treba podsetiti da će, prema najavama, na ovom sastanku učestvovati i američki državni sekretar Mike Pompeo.

Očekuje se da će američki funkcioner održati odvojene bilateralne sastanke s grčkim premijerom, kiparskim predsednikom i izraelskim premijerom, a onda će se sva četvorica sastati i razgovarati o ključnim događajima u Istočnom Mediteranu.

Kao posebno pozitivan razvoj događaja, ministar spoljnih poslova Republike Kipar, Nicos Christodoulides, opisao je učešće američkog kolege Mikea Pompea kao glas poverenja u napore za jačanje energetske saradnje između zemalja istočnog Mediterana.

“Gospodin Pompeo će takođe učestvovati u narednom tripartitnom sastanku (3 + 1) 20. marta. To je veoma važno i predstavlja glas poverenja“, rekao je Nicos Christodoulides.

To je “najodlučniji korak od osnivanja”, kako ga zovu kiparski mediji, pošto će šesti tripartitni samit lidera Kipra, Grčke i Izraela, koji će se održati u sredu u Jerusalimu, biti održan uz “prisustvo SAD-a na nivou ministra spoljnih poslova”.

Za razliku od prethodnih tripartitnih sastanaka, koji su se fokusirali na sva pitanja saradnje triju zemalja, dnevnim redom ovog trilateralnog sastanka će dominirati energetika i bezbednost na svim nivoima, uzimajući u obzir najnoviji razvoj događaja u energetskim otkrićima Ekskluzivne ekonomske zone u Kipru, proces prema egipatskoj strani, ali i prema izraelskoj EEZ.

Sa snažnim američkim interesima, koji postaju značajni, prirodno je da se četiri strane usredsrede na očuvanje aktivnosti, kako u energetskim izvorima tako i u infrastrukturi koja je u fazi ispitivanja.

Prisustvo SAD će zapečatiti, kako se procenjuje, odluke koje će doneti trojica lidera i koje će delovati kao odgovor na turske provokacije.

Prema informacijama, deklaracija nakon grčko-kiparsko-izraelskog samita, uz učešće američkog državnog sekretara, ukazaće da nijedna pretnja iz trećih zemalja neće biti prihvaćena, što je poruka upućena Ankari.

Međutim, Nikozija je uspela osigurati svoje interese unutar EU, usvajanjem Zajedničkog stajališta od strane „28“.

Zajedničko stajalište država „28“ kaže: „EU poziva Tursku da se uzdrži od takvih nezakonitih radnji, na koje će EU odgovoriti na odgovarajući način i u potpunoj naklonosti prema Kipru“./ ibna