O čemu se razgovaralo u Bejrutu između Kipra i Libana?

O čemu se razgovaralo u Bejrutu između Kipra i Libana?

Ministar spoljnih poslova Nikos Christodoulides i državni sekretar za energetiku, trgovinu i industriju Republike Kipar Giorgos Lakkotripis sastali su se u Bejrutu sa ministrima spoljnih poslova i energetike Libana, Gebranom Bassilom i Nadom Boustani, kako bi tražili načine za daljnje širenje i produbljivanje bilateralnih odnosa na dobrobit obe zemlje i njihovih naroda.

“Posebno smo zadovoljni rezultatima istraživanja nafte i gasa na Kipru i u Libanu”, rekao je Nikos Christodoulides, i dodao da je pokazano i zadovoljstvo interesovanjem velikih međunarodnih kompanija za ulaganje u odgovarajuće ekskluzivne ekonomske zone dveju zemalja.

Cilj je da se osigura energetska bezbednost u širem regionu istočnog Mediterana i da se iskoristi dinamika razvoja energetike u regionu, koristeći je kao katalizator za dalje jačanje bilateralne saradnje.

U tom kontekstu, obe strane su se dogovorile da odmah započnu razgovore o zaključenju bilateralnog Okvirnog sporazuma o razvoju rezervi ugljikovodika, koji se proteže na obe strane srednje linije između ekskluzivnih ekonomskih zona dveju zemalja. Takav sporazum će poslati snažnu poruku saradnje između dve zemlje, pružajući neophodnu pravnu sigurnost međunarodnim kompanijama koje žele da investiraju u istraživanje ugljovodonika u regionu.

Kiparski ministar inostranih poslova ponovo je potvrdio uzajamnu podršku Nikozije i Bejruta za poštovanje suverenih prava obe zemlje na istraživanje i eksploataciju prirodnih resursa u okviru njihovih morskih područja, u skladu sa međunarodnim pravom, a posebno u skladu sa Konvencijom Ujedinjenih nacija. o morskom pravu, koje su potpisale obe zemlje.

Kipar, dodao je on, poštuje i podržava suverena prava i jurisdikciju svih zemalja u regionu, uključujući i Liban, unutar njihove morske zone, na osnovu međunarodnog prava./ibna