O Kosovu da ne odlučuju sile van Evrope, rekao Makron u Beogradu

O Kosovu da ne odlučuju sile van Evrope, rekao Makron u Beogradu

“Pozvali ste me i ja sam zbog toga došao, želimo zajedno da otvorimo novu stranu”, izjavio je danas u Beogradu predsednik Francuske Emanuel Makron. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je Makrona dočekao, rekao je da je “veoma srećan” zbog posete.

Makron je prvi predsednik Francuske koji posećuje Srbiju posle 18 godina.

On je, prvog dana dvodnevne posete, ponovio je svoj stav u vezi sa proširenjem Evropske unije, napominjući da Unija mora da se reformiše kako bi mogla da primi Srbiju.

“EU danas ne funkcioniše dobro i mislim da mi prvo treba da donesemo neke odluke kako bi bolje i brže donosili odluke i vi i mi treba da radimo paralelno i mislim da Evropa treba da se reformiše paralelno sa reformama koje sprovodi Srbija kako bi bila spremna da je primi”, istakao je Makron.

Kada je reč o pitanju Kosova i Metohije, Makron je rekao da će Francuska biti potpuno spremna da podrži obnovu dijaloga.

“Pronalaženje sporazuma u narednim mesecima, i da nemamo unilateralne poteze ni sa jedne strane. Događaji od poslednjih nekoliko meseci nas zabrinjavaju, a odluke suprotno sporazumima moraju biti ukinute”, rekao je francuski predsednik.

Prema rečima Makrona, „neke spoljne sile“ žele da se ne nađe sporazum.

“Ono što ja znam je da Evropa nešto što je komleksno. Srbija i Kosovo su evropske države i to treba da se prevede u Evropu, a ne da nacionalni ponos okrene leđa kompromisu”, rekao je francuski predsednik.

“Naša je odgovornost da vam damo neophodnu podršku kako bi se pronašao sporazum. Francuska i ja ćemo se angažovati da u narednim mesecima dođe do ozbiljnog dijaloga jer Evropa ne može da prihvati fatalnost konflikta koji traju u nedogled i da o njima odlučuju sile van Evrope”, naglasio je Makron.

Najavio je da će održati specijalni sastanak sa rukovodstvom Beograda, Prištine i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, s ciljem da se omogući postizanje sporazuma.

„Imali smo veoma dug razgovor, mislim da nikada ili gotovo ni sa kim nisam imao tako dug razgovor u četiri oka kao sa Makronom i moguće da nikada nisam imao tako otvoren i iskren razgovor“, izjavio je Vučić dodajući da je „veoma srećan“ što je mogao da ugosti francuskog predsednika.

„Govorio sam sa mnogo ljubavi i brige o Srbiji u nadi da će nam jaka Francuska pomoći“, tvrdio je Vučić.

Delegacije Srbije i Francuske razmenile su pet dokumenata. Među 18 sporazumima koji su potpisani su i oni o isporuci raketa “mistral”, kao i izjava o namerama o realizaciji projekta izgradnje beogradskog metroa.