Obavještajno-bezbednosna agencija BiH prati medije

Obavještajno-bezbednosna agencija BiH prati medije

Informacije koje je saopštio predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH, Milorad Dodik, o tome da je Obavještajno-bezbednosna agencija /OBA / izdala nalog za praćenje određenih medija u sklopu priprema za inkriminisanje politički nepodobnih osoba u Bosni i Hercegovini izazvali su ogorčene reakcije u BiH i Srbiji.

Upravni odbor Saveta za medije i onlajn medije u BiH izrazio je veliku zabrinutost zbog Dodikovih tvrdnji.

“U ime naših članova, tražimo hitnu istragu i verifikaciju ovih informacija od Tužilaštva BiH, kao i javnu izjavu OBA o dokumentu i njegovom navodnom sadržaju. Čak i u ovom trenutku, dok izjava o prisluškivanju i namera da se mediji stave pod kontrolu u svrhu političke manipulacije još uvek nisu dokazani, postoji preveliki pritisak i uznemirenost, ne samo na navedene medije nego i na celu medijsku zajednicu“, kaže Savet. Naglasili su da prisluškivanje i nadzor medija, s namerom manipulacije novinarima, znači ozbiljnu pretnju slobodi medijskog izveštavanja, gušenje slobode govora i zastrašivanje novinara.

Predsednica Republike Srpske,, Željka Cvijanović, rekla je da prisluškivanje podriva poverenje u operacije OBA.

Cvijanović kaže da se ne slaže sa merama koje izlaze van zakonskih granica, kao što je pisanje i potpisivanje raznih naredbi za prisluškivanje političkih protivnika, predstavnika medija, a ne onih koji predstavljaju ozbiljnu bezbednosnu pretnju građanima, imovini, ustavnom poretku i svemu ostalom.

Cvijanović je novinarima rekla da mediji i političari iz struktura, osim strukture OBA, nisu oni koji ugrožavaju ili mogu ugroziti celu zemlju.

“Postoje mnoge indicije da mi, naime, institucije Republike Srpske, nikada nismo dobili nikakve relevantne informacije, ali smo dobili druge informacije koje se odnose na ove aktivnosti”, rekla je Cvijanović.

U početnoj izjavi, na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu pre nekoliko dana, Dodik je izjavio da je 05 / 1-4-1547 / 19 referentni broj dokumenta kojim se nalaže praćenje i upravljanje medijima u BiH.

On je rekao da lista medija uključuje Dnevni Avaz, Radio Televiziju Republike Srpske, Dnevni list, Nacional, Večernje novosti, Večernji list, Informer, i nekoliko web portala. Cilj je da preko medija demonizuju političke protivnike na bošnjačkoj i hrvatskoj strani, kao i Republika Srpska u cjelini.

“Moja odgovornost svodi se na činjenicu da je ta informacija istinita jer navodi broj referencije i istina je da se kaže da se mora kreirati sistem praćenja ovih medija, što znači zaokruživanje sluga-saradnika koji će to učiniti i pisati kako im je rečeno”, rekao je Dodik.

Dodik upozorava da je OBA otuđeni centar moći pod direktnim uticajem bošnjačke političke strukture na čelu sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Prema njegovim rečima, dužnost OBA je da o svemu obavesti Predsedništvo BiH, ali da se očigledno sve vrši selektivno.

Dodik je rekao da postoji plan OBA da pripremi inkriminaciju politički nepodobnih ljudi u BiH i da ga preda “svojim slugama u Tužilaštvu BiH”, koje bi trebalo da vodi istrage protiv različitih političara, kao što je to bilo i ranije.