Obuka za predstavnike ombudsmana o korišćenju digitalnih alata i platformi za promociju

Obuka za predstavnike ombudsmana o korišćenju digitalnih alata i platformi za promociju

Korištenje digitalnih alata i platformi za promociju sadržaja u široj javnosti tema je petodnevnog treninga za zaposlene u Instituciji Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i Agencije za elektronske medije, koji je počeo 22. jula 2019. u Podgorici. Trening organizuje Misija OEBS-a u Crnoj Gori.

OSCE  Misija u Crnoj Gori saopštila je da su prva dva i po dana obuke organizovana za zaposlene u Instituciji ombudsmana, dok će ostatak treninga biti za predstavnike i Ombudsmana i Agencije.

Otvarajući radionicu, menadžer programa za medije u Misiji OEBS-a Daniel Blank kazao je da važna stvar u društvenim medijima nije samo tehnika – kako se angažovati na određenoj platformi, već je važno i osjećati ugodno sa ovom vrstom interakcije sa građanima.

“Važno je da se alati koriste na odgovarajući način i da se vaša institucija postavi u središte društva. Kada je reč o društvenim medijima, uvek postoji neki strah, jer oni podrazumijevaju direktnu interakciju. Treba da dozvolite pravi dijalog. Ne radi se samo o ‘izdisanju’, već i o ‘udisanju’, odnosno slušanju publike, primanju njihove povratne informacije i boljem razumijevanju njihove pozicije. Saznajte šta žele od vas”, rekao je Blank.

Zamjenica Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Zdenka Perović izjavila je da od osnivanja Institucije Ombudsmana OEBS pruža veliku podršku.

“Pošto je naša primarna briga zaštita prava građana, veoma je važno da su dobro upoznati sa onim što Institucija radi. U tom smislu, očekujemo da budemo otvoreniji, u skladu sa novim vremenima i komunikacijskim zahtjevima”, kazala je Perović.

Ekspet Amela Odobašić, koja je šefica Odjeljenja za odnose s javnošću u Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine, kazala je da će obuka biti interaktivna.

“Naučićete ne samo kako otvoriti profil, već ćete dobiti savjete o tome kako se nositi sa svim izazovima koje društveni mediji donose”, rekla je ona.

Obuka se sprovodi u okviru projekta Misije “Podrška medijskim institucijama, informacijski pluralizam, sloboda medija i sigurnost novinara u Crnoj Gori”.