Očekuje se da će 2020. godina biti “vrela” za grčku ekonomiju

Očekuje se da će 2020. godina biti “vrela” za grčku ekonomiju

Mogućnost da se povrat finansijskih sredstava iz programa ANFA i SMP (1,2 milijarde evra godišnje) usmere na smanjenje grčkih primarnih ciljeva budžetskig viška i dalje ostaju otvoreni. Grčka Vlada je zatražila da se profit (ANFA-e i SMP) iskorištavaju na finansijski neutralan način. Međutim, čini se da institucije razmišljaju drugačije, čiji je cilj dobitak od grčkih obveznica koji će se koristiti za širenje fiskalnog prostora. U takvom slučaju, Evrogrupa bi takođe mogla da prihvati dodelu fiskalnog prostora Grčkoj radi poreskih olakšica, a istovremeno neke države, poput Nemačke, ne bi bile primorane da pribegavaju odlukama u svojim parlamentima. To bi značilo da bi primarni cilj viška ostao na 3,5% BDP-a i za 2021. i 2022. godinu, ali ove godine bi se budžetski prostor  povećao.

Razdvajanje

Zbog toga je grčki ministar finansija Christos Staikouras podelio pregovarački proces na nekoliko posebnih delova. Prvo, ova agenda uključuje promenu upotrebe profita ANFA i SMP za javna ulaganja; višak od “premošćavanja” (transfera dodatnog prostora za narednu godinu) i isključenje troškova upravljanja izbegličkim pitanjem od 200 miliona evra merenjem primarnih rezultata, u skladu sa programom. Stoga se ne očekuje da će pitanje smanjenja primarnih ciljeva budžetskog viška u 2021. i 2022. biti rešeno pre jeseni 2020. Međutim, u slučaju da se povrati ANFA/SMP usmere na smanjenje viškova (čak i ove godine), to bi verovatno moglo instiucijama dati argumente za apsolutno smanjenje ciljeva, a time i manje prostora za mere oslobađanja od poreza. Kompetentni izvori ukazuju na povećane šanse za konačne odluke o promeni korišćenja profita od strane ANFA-a i SMP-a i isplate prvih 650 miliona evra u julu.

Krajem godine

Očekuje se da će institucije do 20. februara na tehnokratskom nivou odgovoriti na predlog Ministarstva finansija o promeni korišćenja dobiti od grčkih obveznica. U svakom slučaju, očekuje se da će konačni predlog Komisije Evrogrupi o profitu od obveznica podržati preovladavajuće stavove među ministrima finansija evrozone, a to je da bi profit trebalo da pomogne grčkoj ekonomiji da raste.

Pored toga, rasprava o zahtevu Grčke za manjim suficitima će početi krajem godine, što znači da će se rasprava pokrenuti nakon predlaganja nacrta budžeta, odnosno u oktobru, ali vredi primetiti da i dalje ostane nepoznato kada će proces biti završen. Ako je nešto sigurno, to je da svako odgađanje ne daje prednost grčkoj strani, koja bi mogla biti suočena sa nemačkim otporom ovim planovima. / ibna